Consortium klaar voor berging Tricolor

ROTTERDAM (ANP) – Het consortium van bedrijven dat het gezonken  Noorse vrachtschip Tricolor gaat lichten, heeft alle  voorbereidingen voor de berging afgerond. Dat stelde de Rotterdamse  berger Smit, die de leiding heeft over de operatie, woensdag. Het  schip ligt op de bodem van het Kanaal. 
De Combinatie Berging Tricolor (CBT), een consortium van vier  bedrijven, begint waarschijnlijk eind volgende week met de berging. 


Het gaat volgens haar om een van de grootste wrakken die ooit zijn  geborgen. De Tricolor wordt met een speciaal ontworpen zaagsysteem  in negen stukken gezaagd, boven water gehaald en vervolgens op  pontons naar de Belgische havenplaats Zeebrugge gebracht. Daar worden de auto’s die de Tricolor vervoerde uit de wrakstukken  gehaald. ,,Duikers hebben inmiddels alle bevestigingspunten op het schip aangebracht zodat hijskranen de stukken naar boven kunnen halen”, aldus een woordvoerster van Smit. ,,Eind volgende week vertrekken de twee werkeilanden met de zaaginstallatie naar het wrak.”

Bron: ANP – Waterland.net, 03-07-2003;