Frans Lanting Award voor foto van dansende zeeleeuw

  • binnenland

Met een foto van een sierlijk poserende zeeleeuw heeft de Leidse onderwaterfotograaf Joost van Uffelen de Frans Lanting Award 2014 gewonnen. De publieksprijs ging naar Benjamin van der Spek uit Terneuzen. De winnaars zijn woensdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma RTL Late Night. Voor de fotowedstrijd, georganiseerd door National Geographic Magazine en het Wereld Natuur Fonds, werden in totaal circa vijfduizend foto’s ingezonden. De winnende beelden worden gepubliceerd in het decembernummer van het tijdschrift National Geographic, dat vanaf donderdag in de winkel ligt.

De vermaarde natuurfotograaf Frans Lanting, naamgever van de prijs en juryvoorzitter, zei dat de jury met het beeld van Van Uffelen voor een “schitterende foto” heeft gekozen, passend bij het thema van de wedstrijd: Waar zee en land elkaar raken. “Een zeeleeuwtje dat lijkt te poseren voor de fotograaf. Vaag op de achtergrond zie je nog meer zeeleeuwen. De foto brengt echt tot uitdrukking waarom de oceanen zo belangrijk zijn. Het is vrijheid, blijheid voor deze zeeleeuwen, maar wij moeten er wel voor zorgen dat ze een toekomst hebben in de oceanen.”

Eerste Prijs: Poseren? van Joost van Uffelen uit Leiden

De jury kende de tweede prijs toe aan natuurfotograaf Rien van Veldhuizen uit Deventer. Hij stuurde een foto in van een kikker die door een bij wordt geplaagd. “‘Een bijzonder en verrassend beeld. Een fraaie eenheid van techniek en esthetiek”, aldus de jury. De derde prijs is voor natuurfotograaf Menno van Duijn uit Rijnsburg, voor een foto van met olie besmeurde pinguïns. ”Een geraffineerd patroon, goede belichting en een zorgvuldig gekozen uitsnede. De foto laat zien dat natuur ook op de meest afgelegen plekken wordt bedreigd.”

Tweede prijs: Look me in the eyes Rien van Veldhuizen uit Deventer

Derde prijs: Pinguïns met olie op Tristan da Cunha van Menno van Duijn uit Rijnsburg

Maar liefst 2.001 van de ruim 15.000 publieksstemmen gingen naar de foto van Benjamin van der Spek. De Terneuzenaar maakte zijn foto, waarop een vrouw in de lucht springt tegen de achtergrond van een regenboog, op het eiland Kuredu op de Malediven. “Ik zag ‘s ochtends tijdens een strandwandeling een dreigende lucht aankomen en er vormde zich een regenboog. Vervolgens vroeg ik mijn vriendin om te springen. Deze foto is het resultaat.”

Fotoworkshop in Oostvaardersplassen
De winnaars van de vakjury- en de publieksprijs hebben een exclusieve fotoworkshop van Frans Lanting in de Oostvaardersplassen gewonnen. Daarnaast krijgen ze begeleiding bij een fotoproject.

De Frans Lanting Award, een initiatief van National Geographic en het Wereld Natuur Fonds (WNF), is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland en België. Uit bijna 5.000 inzendingen had de jury in oktober 25 foto’s genomineerd, waaruit het publiek zijn favoriet mocht kiezen. In de jury zaten naast Lanting ook Aart Aarsbergen (hoofdredacteur National Geographic Magazine), Sacha de Boer (fotografe en oud-nieuwslezeres), Humberto Tan (talkshowhost) en André Kuipers (ESA-astronaut) Volgend jaar juni zal de Frans Lanting Award 2015 van start gaan.

Related news

List of related news articles