Geuroverlast na scheepsongeval op Westerschelde

Na een scheepsongeval op de Westerschelde vrijdagavond 16 januari is er styreen gelekt uit één van de schepen. Dit product gaf en geeft mogelijk een grote geurhinder. De gemeten waarden liggen ver beneden het schadelijke niveau voor mens en dier. Het schip is momenteel verankerd, ligt op de grens van België en Nederland. Vanaf middernacht wordt gestart met het overpompen van de lading.

Botsing op de Westerschelde
Kort voor middernacht hadden twee schepen op de Westerschelde ter hoogte van de Schaar van Valkenisse (gelegen tussen de bocht van Bath en Terneuzen) een aanvaring. Het binnenschip dat op weg was richting Antwerpen, bleek structurele schade te hebben opgelopen, waardoor er 140 m3 styreen vrij kwam. Het schip had 1.000 m3 aan boord.

Geen schadelijke styreenwaarden gemeten, wel geurhinder
Styreen is een transparant, brandbaar oplosmiddel. De geur is vergelijkbaar met verf of polyester. Metingen langs beide oevers en in het water geven geen of zeer lage concentraties aan die ver beneden het schadelijke niveau liggen. Slechts bij hoge concentraties kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Styreen is bij heel lage concentraties al goed te ruiken. De geur kan onder invloed van wind en getijden wisselend zijn. Voor de zekerheid blijft het advies tot morgen (18 januari 2015) van kracht om u niet langs de kustlijn tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen te begeven.

Rijkswaterstaat is bezig met het opruimen van het gelekte styreen op het water. Uiteindelijk verdampt styreen.

Meer… ZeelandVeilig