Tijdens contract ondertekening.

Van Oord bestelt twee extra waterinjectieschepen

Van Oord heeft Kooiman Marine Group de opdracht gegeven voor de bouw van twee extra state-of-the-art waterinjectievaartuigen. In 2021 zijn de zusterschepen Maas en Mersey al succesvol in de vaart genomen. De nieuwe schepen krijgen dezelfde specificaties – aangevuld met innovatieve optimalisaties. Het eerste schip wordt naar verwachting in de eerste helft van 2024 in gebruik genomen.

Tijdens contract ondertekening.
Tijdens contract ondertekening.
Tijdens contract ondertekening.

Van Oord is wereldwijd marktleider als het gaat om waterinjectiebaggeren. Om extra service te kunnen bieden, wordt de vloot uitgebreid met twee extra waterinjectievaartuigen uit dezelfde serie. Ze zijn veelzijdig en kunnen niet alleen baggerwerkzaamheden met waterinjectie uitvoeren, maar ook massflowen en powerjetten. Ook zijn de nieuwste technologische ontwikkelingen toegepast, zoals deiningscompensatie en dynamic positioning, waardoor het baggeren voor een groot deel kan worden geautomatiseerd en efficiënter kan worden uitgevoerd.

Om gelijke tred te houden met het groeiende volume van het zeevervoer moeten havens en waterwegen worden onderhouden. Waterinjectiebaggeren is een baggertechniek waarbij sedimenten ‘op natuurlijke wijze’ worden verwijderd. Het is een efficiënte en natuurlijke manier om toegangskanalen, havens en rivieren uit te diepen. Dankzij de manoeuvreerbaarheid en de zeer beperkte diepgang zijn de schepen uitermate geschikt voor onderhoudsbaggerwerk in ondiepe havens.

Bij het ontwerp werd met name aandacht besteed aan het energiebeheer bij deze schepen. De waterinjectievaartuigen worden uitgerust met een hybride energiebeheersysteem. Dat betekent dat de schepen energie kunnen opslaan in accu’s. Deze energie wordt vervolgens gebruikt voor onder andere doeleinden, zoals voortstuwing. Diesel-elektrische motoren zorgen voor vermindering van de CO2-uitstoot. De nieuwe waterinjectievaartuigen voldoen aan de IMO Tier III-wet- en regelgeving voor het terugdringen van schadelijke stikstofuitstoot en voldoen aan de EU-wet- en regelgeving voor wat betreft fase V.