Svanen. Foto, Van Oord.

Van Oord krijgt opdracht voor offshore windproject in Polen

Van Oord is uitgekozen als ‘preferred contractor’ voor de bouw van het windpark Baltic Power, 23 kilometer ten noorden van de Poolse kust. Van Oord gaat zorgen voor het transport en de installatie van meer dan 70 fundaties, elk bestaande uit een monopile met een transitiestuk. Met een vermogen van 1,2 GW moet het windpark duurzame stroom gaan leveren voor ruim 1,5 miljoen Poolse huishoudens. De bouw van het windpark moet in 2024 van start gaan en de ingebruikname staat gepland voor 2026.

Svanen. Foto, Van Oord.
Svanen. Foto, Van Oord.
Svanen. Foto, Van Oord.

Deskundigen schatten het totale windenergiepotentieel van de Oostzee op 85 GW, bijna tweemaal zoveel als het huidige totale geïnstalleerde vermogen aan elektriciteit in heel Polen. Het Poolse nationale energiebeleid (PEP2040) gaat uit van de ontwikkeling van offshore windenergie in de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee, met een vermogen van circa 5,9 GW in 2030 oplopend tot 11 GW in 2040. Offshore wind kan een sleutelrol spelen in de energietransitie in Polen en daarnaast zorgen voor meer energiezekerheid en bijdragen aan minder luchtverontreiniging. Baltic Power is een van de meest geavanceerde offshore windprojecten in Polen tot nu toe en vormt een mijlpaal in de ontwikkeling van de Poolse energiesector.

Bekende wateren
Van Oord zal zijn installatieschip Svanen inzetten voor dit project. Het schip heeft een enorme staat van dienst: de Svanen heeft het overgrote deel van alle monopiles in de Oostzee geïnstalleerd, onder meer voor Baltic 2, Arkona en Kriegers Flak. Baltic Power is Van Oords eerste offshore windproject in Polen, maar Van Oord is al veel langer thuis in het land door andere projecten, zoals de onlangs voltooide uitdieping en verbreding van de vaargeul tussen Świnoujście en Szczecin.

Jarosław Broda, lid van de Management Board van Baltic Power: “Baltic Power kiest consequent voor leveranciers die niet alleen veel ervaring hebben, maar ook bereid zijn een aanzienlijk deel van het werk in Polen uit te voeren.”

Bekende partners
De ontwikkeling van offshore windpark Baltic Power is in handen van een joint venture tussen het Poolse bedrijf PKN ORLEN en het Canadese bedrijf Northland Power. Van Oord en Northland Power hebben al eerder samengewerkt bij de offshore windprojecten Gemini en Deutsche Bucht. Baltic Power en Van Oord hebben allebei de ambitie om offshore wind verder te ontwikkelen als betrouwbare, duurzame energiebron.

Arnoud Kuis, Managing Director Van Oord Offshore Wind: “De totstandkoming van een duurzaam energiesysteem is een van de grootste uitdagingen van deze tijd, en de urgentie wordt alleen maar groter. De Oostzee heeft een enorme potentie als het gaat om offshore wind in Europa. Wij zijn heel blij met deze nieuwe opdracht in de Oostzee, die een grote bijdrage zal leveren aan de energietransitie in Polen.”