Bouw offshore windpark Hollandse Kust Noord van start

Van Oord heeft met de installatie van de eerste monopile de aftrap gegeven voor de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust Noord. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de Nederlandse kust, bij Egmond aan Zee. De monopiles vormen de fundatie van de windturbines. De komende maanden worden in totaal 70 monopiles geïnstalleerd.

Bouw offshore windpark Hollandse Kust Noord van start. Foto, Van Oord.

Van Oord werd in 2020 gecontracteerd door CrossWind, een joint-venture van Shell en Eneco. Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en de installatie van de windturbines. Om erosie te voorkomen heeft Van Oord al scour protection geïnstalleerd met valpijpschip Nordnes. Andere Van Oord schepen die zullen worden ingezet, zijn het offshore installatieschip MPI Resolution en kabellegger Nexus. Voor de installatie van de monopiles werkt Van Oord samen met DEME, die haar offshore installatieschip Innovation zal inzetten.

Roeland Ris, projectdirecteur Van Oord: “We zijn erg blij dat we deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt. Dankzij de betrokken en ervaren projectteams is de installatie van de monopiles ongeveer 10 weken eerder gestart dan oorspronkelijk gepland.”

Wind op zee is essentieel voor de energietransitie in Nederland. De Routekaart windenergie op zee 2030 van de Nederlandse regering voorziet in de realisatie van meer dan 21 gigawatt (GW) aan offshore windparken, die in 2030 op land moeten zijn aangesloten. Van Oord heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van diverse offshore windparken. Hollandse Kust (noord) krijgt een capaciteit van 759 MW en levert jaarlijks minimaal 3,3 TWh. Dat is genoeg duurzame energie voor meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens. CrossWind verwacht dat het windpark in 2023 operationeel is.