Irma Kool, Purchaser bij Van Oord.

“Ik voel me thuis bij Van Oord”

“In de afgelopen 22 jaar heb ik veel bedrijven van binnen en van buiten gezien en Van Oord is een heel fijn bedrijf. Overal zijn er wel plus en minpunten maar de meeste minpunten liggen toch echt buiten Van Oord. Ik voel me thuis bij Van Oord, ik zit hier op m’n plek”, zegt Irma Kool, Purchaser bij Van Oord.

Irma Kool, Purchaser bij Van Oord.

Irma zit al 22 jaar in het vak, en werkt nu 2,5 jaar bij Van Oord.

“Ik ben verantwoordelijk voor alle technische inkoop van 25 schepen bij Van Oord, het zijn de kleinere baggerschepen, de “garnalenvloot” zeg maar. Het grootste schip is 96 meter en de vloot is heel divers, van oudere schepen uit 1972 tot de nieuwste WID’s (Water Injection Dredger), die zijn hybride met enorme accu’s aan boord en dat maakt het leuk.”

Irma Kool met twee schepen die zij onder haar hoede heeft, de ‘Maas’ en de ‘Mersey’ van Van Oord.

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik doe echt van alles en nog wat. Alles wat technisch ingekocht moet worden van boutjes en moertjes tot complete motoren en pompen moet ik verzorgen. Als ik ’s ochtends begin weet ik nooit waar ik ‘s avonds ga eindigen. Tis maar net wat er die dag gebeurt en wat voor aanvragen er binnen komen, als er een schip stil ligt dan moet dat uiteraard meteen opgelost worden. Als we iets hebben besteld is het werk nog niet klaar, dat is het pas als het ook daadwerkelijk aan boord geleverd is.”

Welke mensen nemen contact met jou op?
“Meestal de superintendent, kapitein of chief engineer aan boord. De superintendent is verantwoordelijk voor alle spullen aan boord.”

Is alles altijd te vinden?
“Ja hoor, alles gaat via Moerdijk, de warehouse yard met alle scheepsonderdelen en materialen. Als het echt urgent is, een ship stopper, dan moet het heel snel geregeld worden natuurlijk, maar dat gebeurt niet heel vaak. Het meeste kan binnen twee a drie dagen geregeld zijn, meestal via de vrachtwagen.”

“Je moet soms ook wel inventief zijn en dat vind ik ook heel leuk. Het is leuk om dingen op te zoeken. Ik heb bijvoorbeeld een schip varen uit 1984 die in 1992 een refit heeft gehad, en als je daarvan één van de motoren intikt op Google, dan krijg je eerst 7 museums te zien waar zo’n motor staat. Dat zegt wel wat over de leeftijd van zo’n motor. Die motoren draaien nog steeds, Bolnes motoren, en daar zijn nog steeds onderdelen voor te krijgen.”

“Maar met de huidige situatie in de wereld zijn de prijzen wel echt sky high geworden en levertijden zijn heel lang. Wij hoeven de budgetten niet te bewaken maar de prijzen gaan soms 3, 4 keer over de kop. En soms met levertijden van wel 4 tot 5 maanden maar de schepen redden het tot nu toe.”

Wat moet je in huis hebben om Purchaser te zijn?
“Hahaha! Doorzettingsvermogen! Soms is het best wel heel veel, en daar moet je wel tegen kunnen. Het is nooit zo dat je denkt: wat zullen we vandaag eens gaan doen. Het is veel werk, dus je moet tegen werkdruk kunnen. Daarom hebben we nu ook 3 vacatures open staan bij ons op de afdeling.”

Naast een maritieme baan heb je ook een maritiem leven.
“Ja, ik woon samen met mijn man René en onze twee katten, Vino en Whisky, op een Wad en-Sontvaarder in Vlaardingen. Dat is een oud graanschip uit 1927, het lijkt op een luxe motor maar dan met twee masten. Vroeger voer ze naar Denemarken en weer terug en we hebben de naam gehouden, ‘Johanna B’, ik ben niet zo voor het omdopen van schepen. Dat brengt ongeluk! Het leven aan boord is lekker relaxed, als het zonnetje schijnt zit ik heerlijk aan dek te werken als ik thuis werk. Thuis moet ik ook inventief zijn, al het onderhoud doen wij zelf. Paar maanden geleden stonden wij met de Johanna in het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis en hebben we het vlak afgespoten, dikte metingen laten uitvoeren, nieuwe antifouling erop gesmeerd en de romp geverfd.”

Werk je vaak thuis?
“Momenteel werk ik 2 dagen thuis en 3 op kantoor.”

Foto van Irma met haar schip in het Droogdok Jan Blanken:

Irma met ‘Johanna – B’ in Droogdok Jan Blanken. Bekijk meer foto’s via LinkedIn.

Waar komt jouw maritieme interesse vandaan?
“Ik ben merendeels opgegroeid in Saoedi Arabië. Mijn vader werkte toen voor Volker Stevin in Jubail om daar de haven aan te leggen. Ik ging daar naar school, eerst naar een Nederlandse school en toen hij voor een Noors/Arabisch bedrijf ging werken waar hij net als bij Volker Stevin het onderhoud deed van materieel en werkschepen naar een internationale school. Als ik vrij was van school dan ging ik vaak met m’n vader mee naar z’n werk, bij de werkplaats was altijd wel wat te doen, palmboom klimmen, aan de waterkant vissen met een schepnet of lekker in het zand spelen terwijl hij aan het werk was. Daar heb ik wel geleerd om op me zelf te zijn.”

Hoe ben je eigenlijk bij Van Oord terecht gekomen?
Een hele poos geleden heb ik een keer een tijdelijke functie bij Van Oord gehad om in te vallen voor iemand die met zwangerschapsverlof ging. En dat was heel erg leuk dus ik wilde eigenlijk wel proberen om weer terug te komen bij Van Oord. En toen zag ik 2,5 jaar geleden een vacature en heb ik gesolliciteerd! En ben dus aangenomen.

Related Article

Hoe is het om voor Van Oord te werken?
“De sfeer is vrij relaxed en sociaal, ik heb een leuke groep collega’s om me heen. Onze kliek van inkoop is heel hecht. Op het moment dat Corona uitbrak werkte ik nog niet zo lang bij Van Oord en kende ik alle collega’s nog niet zo goed. Er werken ook mensen die alleen wonen dus ik dacht laten we buiten met elkaar gaan lunchen. Meestal haalde ik dan lunch hier in de straat en dan nam ik dat mee naar een plek waar we buiten hadden afgesproken. Om contact te maken en elkaar beter te leren kennen en om bij te praten over van alles, behalve over het werk, heel gezellig. En uiteindelijk heb ik dat ook met leveranciers gedaan, gewoon om even het menselijk contact te houden.”

Irma met collega tijdens buiten afspraak. Ga naar haar Linked In Post

Kom je ook wel eens aan boord van de schepen?
“Als de schepen een beetje in de buurt liggen dan ga ik zeker even aan boord. Heel leuk om de mensen in levende lijve te zien waar ik veel contact mee heb gehad. En ik zie vaak de apparatuur die ikzelf ingekocht heb, dat is heel leuk.”

Wat vind je fijn aan je baan?
“De vrijheid! Je moet gewoon zorgen dat je je werk hebt gedaan en dat verwacht ik ook van mijn collega’s. Ik heb hele leuke collega’s, ook een aantal oude rotten in het vak, echt een harde kern met een hoop kennis. Mijn collega Monique bijvoorbeeld, zij werkt er al meer dan 25 jaar, een echte vraagbaak, dat is heerlijk.”

Is het ook beetje internationaal?
“Mijn bemanningen zijn over het algemeen internationaal, op wat Nederlander na komen de meeste uit het Oostblok, zijn Duits of Filipijns. En ze varen merendeels in Europa, in Engeland, Denemarken, Duitsland en Nederland. En ik doe ook nog een project met schepen in Kazachstan.

Hoe gaat dat in z’n werk naar Kazagstan?
“Als het via Nederland ingekocht wordt gaat dat ook via Moerdijk, de warehouse yard.”

Qua cultuur, wat is typisch Van Oord?
“Ik denk dat Iedereen z’n schouders eronder zet. Een echte Rotterdamse mentaliteit eigenlijk. Zo van, dit is je werk, probeer er het beste van te maken, zet je schouders eronder en gaan. En het is gezellig, we maken veel lol op het werk. En als iemand even niet goed in zijn of haar vel zit dan proberen we diegene er ook uit halen. Een familiebedrijf, een heel groot familiebedrijf.”

Wil jij collega worden van Irma? Van Oord heeft nog veel mooie banen te vervullen:

Irma Kool, Purchaser bij Van Oord.
Related company

List of related companies