Koningin Máxima bij officiële opening Máximakanaal

Hare Majesteit Koningin Máxima opent op donderdag 5 maart bij ’s-Hertogenbosch het nieuwe Máximakanaal en de verruimde Zuid-Willemsvaart Den Dungen-Veghel. Ook Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is bij de opening aanwezig. Eind vorig jaar heeft Rijkswaterstaat het kanaal in gebruik genomen voor de scheepvaart. De komende maanden wordt nog doorgewerkt aan de fietspaden, de beplanting langs het kanaal en andere zaken die nodig zijn om het hele project voor de zomer op te kunnen leveren.

Het Máximakanaal is een nieuwe vaarweg van negen kilometer ten oosten van ’s-Hertogenbosch en loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen. Met de komst van dit kanaal is de bereikbaarheid van Brabant over water verbeterd en duurzamer geworden. Omdat er nu grotere vrachtschepen van en naar Veghel gaan varen, kunnen er meer goederen over water worden vervoerd in plaats van over de weg. Dit geeft een impuls aan de Brabantse economie en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast komt de beroepsvaart niet meer in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Rijkswaterstaat heeft op 5 januari het kanaal in de binnenstad overgedragen aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. Sindsdien volgt de beroepsvaart de nieuwe en snellere route via het Máximakanaal.

Kanalen en Koninginnen
De plannen voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart dateren al van vele jaren geleden. Uiteindelijk kon Rijkswaterstaat in 2010 het werk in uitvoering laten gaan. Lange tijd is er in de regio gesproken over de ‘omlegging’. In het najaar van 2013 kreeg het nieuwe kanaal de naam ‘Máximakanaal’. Deze naam sluit goed aan bij drie andere kanalen van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland die ook de namen van Koninginnen dragen. Te weten het Julianakanaal, het Wilhelminakanaal en het Beatrixkanaal. Het Máximakanaal is daarop een mooie aanvulling.

Koningin Máxima en Minister Schultz van Haegen markeren de opening door een vaartocht te maken over het kanaal van sluis Empel naar sluis Hintham.

Meer… Rijkswaterstaat