Octopus waargenomen in Oosterschelde sinds 1950

Duurzaamheid

Twee Belgische sportduikers hebben een octopus waargenomen en gefotografeerd in de Oosterschelde. Een bijzondere waarneming omdat sinds 1950 er geen gewone octopussen meer zijn waargenomen in de Nederlandse kustwateren, zo meldt natuurwebsite Nature Today.

De duikers zagen de octopus (achtarm) deze zomer bij de Zeelandbrug, bij Zierikzee, op circa 16 meter diepte. Het schuwe dier verstopte zich meteen tussen de stenen. Daardoor konden zij alleen maar het achterste deel van de mantelzak fotograferen maar dit bleek genoeg bewijs te zijn. Onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden heeft de foto’s beoordeeld en geconcludeerd dat het om een gewone achtarm gaat.

Inktvissen komen in diverse vormen en maten voor in de Nederlandse Noordzee, Waddenzee en Zeeuwse Delta. Met maximaal 50 millimeter zijn de dwerginktvissen de kleinste. De diverse soorten pijlinktvissen en de Zeekat zijn groter. Maar de allergrootste zijn de zogenaamde achtarmen. De Kleine achtarm (Eledone cirrhosa) is maximaal 50 centimeter groot en is iets vaker in de Noordzee en ook enkele keren in de Voordelta aangetroffen. De meest zeldzame achtarm is de Gewone achtarm (Octopus vulgaris), deze inktvis kan tot een meter lang worden.