Schipper zeiljacht ziet af van politieonderzoek

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft maandag 16 juli 2012 een 66-jarige inwoner van Bussum gehoord, die betrokken was bij een aanvaring op het Markermeer. De schipper van het zeiljacht kwam omstreeks 14.15 uur in aanvaring met een 72 meter lang motorschip en liep, naar later bleek, aanzienlijke schade op.

Bij de melding kwam direct de mededeling dat er geen politie bij hoefde te komen. Dat wekte de belangstelling van de waterpolitie, die een onderzoek instelde. De blaastest leverde een promilage op van 0,8 promille, maar kon pas worden uitgevoerd nadat de schipper al enige tijd op de wal had vertoefd. De aanvaring was volgens zijn zeggen gebeurd omdat hij kort voor de aanvaring in de kajuit was geweest om op de apparatuur te kijken of er schepen in de buurt waren. Op het moment dat hij weer in de kuip kwam vond de aanvaring nagenoeg direct plaats.

De schipper raakte licht gewond aan zijn hoofd door de gevallen mast of giek. Hoewel er in eerste instantie was gemeld dat er weinig schade was, schatte de reparateur de schade aan het zeiljacht op meer dan 70.000 euro. Het hele voorschip was vernield en de zeilmast was achterovergeklapt en had de zeerailing van het^ schip zwaar beschadigd. In het motorschip was een gat ontstaan onder de waterlijn en kon niet meer geladen worden. De schipper van het zeiljacht verklaarde de alcohol te hebben genuttigd na de aanvaring om van de schrik te bekomen. Tegen de schipper van het zeiljacht is proces-verbaal opgemaakt.