Utrechts Statenjacht kiest het ruime sop

Aan het Merwedekanaal in Utrecht is vrijdag het Utrechts Statenjacht feestelijk te water gelaten. Het tot de verbeelding sprekende dienstvaartuig is een historische reconstructie van een statenjacht uit 1746.

Ondanks de regen heerst er een vrolijke stemming aan de werf van de Veilingstraat achter de Jaarbeurs in Utrecht. Bloemenvrouwen verwelkomen honderen belangstellenden en het ingehuurde muziekgezelschap blaast er lustig op los.


Vandaag is dan ook de grote dag. Na bijna zes jaar timmeren, schafen, schuren, houtsnijden en verven, is het Utrechtse Statenjacht klaar om het ruime sop te kiezen. De champagnefles ligt de doopplechtigheid in eerste instantie dwars, maar tijdens de derde poging gaat luid gejuich op als de fles uiteindelijk wordt onthalst tegen de flank van het schip. Reusachtige hijskranen van de firma Mammoet plaatsen het 23 meter lange vaartuig vervolgens in het water.


De ogen van scheepsbouwmeester Cees Sars glinsteren. Hij heeft de bouw van het Utrechtse Statenjacht van begin tot eind begeleid en kijkt met veel genoegen terug op de afgelopen zes jaar. “Het is geweldig om zo’n omvangrijk project te doorlopen en succesvol af te sluiten. Dat is vooral te danken aan de doortastendheid van het bestuur en het enthousiasme van alle werklieden die de realisatie van dit unieke schip mogelijk maakten.”

Bron: Planet News, 24-05-2003;