Deuren en sluizen komen aan. Foto, North Sea Port Tom D’Haenens

Deuren en bruggen voor Nieuwe Sluis in Terneuzen aangekomen

Na een reis van ruim twee maanden kwam het transportschip Zhen Hua 34 op zondag 29 mei in Vlissingen North Sea Port binnengevaren. Het schip vervoert de twee basculebruggen, vier sluisdeuren, acht rioolschuiven en onderhoudsvoorzieningen van de sluisdeuren voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Het schip vertrok op 18 maart 2022 vanuit Penglai in China naar North Sea Port. Het schip wordt gelost in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. Hiervoor moest het schip bij aankomst draaien en achterstevoren de haven/het dok invaren om aan de kade te kunnen aanmeren.

Deuren en sluizen komen aan. Foto, North Sea Port Tom D’Haenens
Deuren en sluizen komen aan. Foto, North Sea Port Tom D’Haenens
Deuren en sluizen komen aan. Foto, North Sea Port Tom D’Haenens

De deuren en bruggen zijn nog niet nodig bij de bouwplaats van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Ze worden daarom eerst opgeslagen in de Autrichehaven, in Westdorpe (gelegen tussen Terneuzen en de Nederlands-Belgische grens). Daar worden nog de laatste inspecties en werkzaamheden uitgevoerd. Op een later moment worden de vier sluisdeuren in de deurkassen van de Nieuwe Sluis ingevaren. De plaatsing van de bruggen volgt daarna.

Bijzonder transport via Westsluis in Terneuzen
In Vlissingen worden de deuren en bruggen afzonderlijk op een ponton geladen om vervolgens gedurende de komende dagen met duw- en sleepboten naar Westdorpe te vertrekken. Er zijn zes afzonderlijke transporten nodig om alles te vervoeren. Daarbij passeren ze de Westsluis van het sluizencomplex in Terneuzen.

Eén van de grootste sluizen ter wereld
De aanleg van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is sinds eind 2017 in volle gang. Na de realisatie is de Nieuwe Sluis een van de grootste sluizen ter wereld. De Nieuwe Sluis is qua afmetingen vergelijkbaar met de sluizen in IJmuiden, Antwerpen en Panama.

Het sluizencomplex in Terneuzen is dé toegangspoort naar Terneuzen en Gent in het havengebied van North Sea Port en verzekert voor de komende 50 tot 100 jaar de bevoorrading van de bedrijven. Zowel met de huidige goederen en grondstoffen als met nieuwe zoals waterstof, CO2 of voor de circulaire economie.

De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en vlottere doorstroming van het toenemende scheepvaartverkeer, voor zowel binnenvaart- als zeeschepen. Hierdoor ontstaat een verbeterde scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk en heel Europa.
Met een tweede grotere sluis voor zeeschepen ontstaat er een verbeterde infrastructuur. Vlaanderen en Nederland kunnen door de komst van de Nieuwe Sluis op een aanzienlijke economische impuls rekenen.

www.nieuwesluisterneuzen.eu

Beelden: North Sea Port (Tom D’Haenens)