Bekijk Onze Haven: van multimodaal tot modal shift

De bereikbaarheid van het havengebied verbeteren, dat is waar North Sea Port de komende jaren aan werkt. Niet alleen op het water, maar ook op de weg. Van Gent tot Vlissingen wordt nu al hard gewerkt aan wegen, fietspaden en sporen.

“De fietsveiligheid in onze haven verbeteren is een van de grotere doelen”, vertelt projectleider bij North Sea Port Marien Kroes. “Bij nieuwe projecten worden steeds vrijliggende fietspaden aangelegd, maar ook bij bestaande projecten leggen we nieuwe fietspaden aan om onveilige situaties weg te nemen. Dat is niet alleen veiliger voor omwonenden, maar ook duurzamer voor werknemers uit de haven.”

Twaalf kilometer autovrij
“Daarom bouwen we momenteel drie fietsbruggen over de R4, waarvan de eerste al klaar is”, gaat Marijn Struyf verder. Hij is woordvoerder bij De Werkvennootschap, dat grote mobiliteitsprojecten voor de Vlaamse Overheid behartigt. “Tot nog toe was de R4 heel moeilijk over te steken voor fietsers en voetgangers, maar binnenkort zullen zij meer dan twaalf kilometer kunnen fietsen of wandelen zonder ook maar één auto tegen te komen.”

“Ook het eerste turboverkeersplein van Vlaanderen ligt aan de R4, de ringweg rond het Gentse deel van de haven”, voegt Struyf toe. “De turborotonde is slechts een van de vele verbeteringen die we de komende jaren zullen doorvoeren om onder andere de doorstroom van vrachtverkeer drastisch te beteren.”

Toch wil North Sea Port zoveel mogelijk goederen uit de vrachtwagen en in de trein krijgen; de zogenaamde ‘modal shift’. “Daarom heeft North Sea Port het initiatief genomen om het project Rail Ghent-Terneuzen op te starten”, weet Hans de Meij, projectleider bij North Sea Port. “Daarbij gaan we bestaande spoorverbindingen op drie essentiële punten met elkaar verbinden.”

View on Youtube.

Wat betekent de naam North Sea Port?
Toen de Gentse en Zeeuwse havens vijf jaar geleden fuseerden tot één grote haven – op dit moment de nummer tien in Europa – was het tijd voor een nieuwe naam. Waarom werd er gekozen voor (het Engelstalige) ‘North Sea Port’? Je ziet het in onderstaande video.

View on Youtube.

Onze Haven is een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18.00 uur). Je kunt alle afleveringen bekijken het YouTube-kanaal van North Sea Port.