Circulaire Economie. Foto, North Sea Port

North Sea Port zet in op circulaire economie

Afvalstoffen die grondstoffen worden: samenwerken aan een volledig circulaire economie is een speerpunt van onze haven. Tegen 2050 willen we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken, en daar ondersteunen we ook onze bedrijven bij.

Circulaire Economie. Foto, North Sea Port

Circulaire economie gaat tegenwoordig veel verder dan het hergebruiken van metaal van oude schepen. Met bijvoorbeeld de hulp van de Bio Base Europe Pilot Plant kunnen onze havenbedrijven hun processen perfectioneren. Zo ook Enough, dat plantaardige eiwitten voor vleesvervangers produceert. Hun grondstof is afkomstig van de buren bij Cargill, en hun niet-gefermenteerde suikers komen op hun beurt bij de bio-ethanolfabriek ernaast terecht.

Twee koeien in vier minuten
“Zo produceren we binnenkort elke vier minuten evenveel eiwitten als er in twee koeien zitten”, lacht CEO Jim Laird. “De fabriek die we nu in het havengebied aan het bouwen zijn, zou weleens de grootste proteïnefabriek ter wereld kunnen worden, zeker nu de markt zich zo snel aan het ontwikkelen is. We geloven dat ons fermentatieproces de meest duurzame en efficiënte manier is om eiwitten te produceren.

En dat proces hebben ze bij Bio Base Europe Pilot Plant geperfectioneerd. Hendrik Waegeman legt uit hoe ze dat doen: “De processen die bedrijven ontwikkelen op laboratoriumschaal, schalen wij op naar industriële schaal. Door het proces na te bootsen zoals het in een fabriek zou worden toegepast, kunnen wij dat proces gaan optimaliseren.”

“Als je als bedrijf relevant wilt blijven, dan moet je nu eenmaal mee zijn met die circulaire economie”, weet ook Karel Van den Berghe, hoogleraar circulaire economie aan de TU Delft. “Je moet ervoor zorgen dat materialen langer en lokaler hergebruikt kunnen worden. Dat komt misschien met een kost, maar wel een die zichzelf terugverdient. Je creëert niet alleen nieuwe jobs, je redt er ook de planeet mee!”

View on Youtube.

Hoeveel sluizen telt North Sea Port?
Van de binnenvaart tot de grote schepen: North Sea Port telt sluizen in alle windrichtingen. Maar hoeveel het er precies zijn, en waar je ze kunt vinden, ontdek je in onderstaande video.

View on Youtube.

Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Alle afleveringen zien terug te zien via het YouTube-kanaal van North Sea Port.