Euro-silo ontvangt opnieuw in North Sea Port schepen met granen en zaden uit Oekraïne

Na maanden van blokkades komt er op woensdag 7 september opnieuw een graanschip uit Oekraïne toe in North Sea Port. Dit schip zal bij Euro-Silo aan het Sifferdok in Gent aanmeren.

Foto, North Sea Port.

Het schip ‘Zhe Hai 505’ vertrok uit de haven van Odessa met 30.000 ton raapzaad aan boord. Voor half en eind september staan er nog schepen ingepland waarmee de overslag van graan uit Oekraïne opnieuw op gang komt. Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar is de graanhandel tussen North Sea Port en Oekraïne met 60% gedaald tegenover dezelfde periode in 2021. In een normaal jaar wordt er 1,5 miljoen ton (2021) tot zelfs 2,1 miljoen ton (2019) geïmporteerd.

Euro-Silo ontvangt jaarlijks 4,5 miljoen ton graan, zaden en derivaten waarvan 25 tot 30% uit Oekraïne komt, afhankelijk van de oogsten.

In de schoot van de Verenigde Naties werd er een corridor voor graanschepen in de Zwarte Zee gecreëerd om de uitvoer van graan uit Oekraïne mogelijk te maken. Euro-Silo en North Sea Port helpen deze graancorridor mee te realiseren. Reeds van in het begin van het conflict tussen Oekraïne en Rusland stelde North Sea Port bedrijven en organisaties te steunen die mee het hoofd bieden aan de vreselijke gebeurtenissen.