Voortbestaan Bijlsma Lemmer in handen Wagenborg


LEMMER (ANP) – Het voortbestaan van scheepsbouwer Bijlsma in Lemmer staat of valt met een order van rederij Wagenborg. Als de reder uit  Delfzijl binnen anderhalve week niet beslist dat Bijlsma twee  schepen mag bouwen voor in totaal tien miljoen euro, is het bedrijf  failliet. A. Meijerman van CNV-Bedrijvenbond heeft dat donderdag  bekendgemaakt. 


Maandag ging zusterbedrijf Bijlsma uit Warten al op de fles. Dat  kost 74 werknemers hun baan. Bij Bijlsma Lemmer werken tachtig  mensen. ,,Tot ongeveer half juni is er nog werk. Als het contract  met Wagenborg dan nog niet rond is, kunnen we de tent wel  sluiten”, denkt Meijerman. 


Volgens de CNV’er schort het vooral aan de subsidieregeling van  de overheid. Nederlandse rederijen krijgen 6 procent korting bij  aankoop van een nieuw schip, of het nu van een Nederlandse werf of  een buitenlandse komt. ,,Zo maken we onze eigen industrie kapot.  Nederland is weer eens roomser dan de paus. Er is geen land met een  vergelijkbare subsidieregeling”, weet Meijerman. 

Bron: ANP – Waterland.net, 23-05-2003;