Waarde export krimpt fractie in 2014

  • binnenland

In de eerste tien maanden van 2014 was de waarde van de goederenexport 0,25 procent lager dan dezelfde periode van 2013. Vooral de lagere afzetprijzen speelden hier een rol. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Forse exportkrimp door lagere prijzen olie en gas
De lagere export komt vrijwel geheel voor rekening van 9,8 miljard euro minder uitvoer van ruwe aardolie, olieproducten en aardgas. De overige handelssectoren konden dit verlies met een exportgroei van 8,9 miljard euro niet compenseren. Vooral de Nederlandse producenten van gespecialiseerde machines deden goede zaken in het buitenland. Voor de Nederlandse export is het belang van de industriële export vele malen groter dan wederuitvoer.

Handelsklimaat ongunstig voor olie en gas
De handel in (olie)producten heeft in de periode januari-oktober 2014 veel last gehad van veranderde marktomstandigheden zoals verplaatsing van productielocaties naar Azië. Ook de aanhoudende geopolitieke spanningen in Europa en het Midden-Oosten en de winning van schaliegas speelden een rol. Doordat de handel met oplopende voorraden kwam te zitten werden (olie)producten tegen een lagere prijs geëxporteerd.

Meer… CBS

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten