Werk bij Vopak ligt al bijna een maand stil

Rotterdam – Bij Vopak in de Botlek zijn, een maand nadat een opslagtank met ortho-kresol kapot was gegaan, de normale werkzaamheden nog altijd niet hervat. Het opruimen van de vrijgekomen stof duurt nog zeker twee weken, vermoedt een woordvoerder van Vopak.


Op 16 januari liep 1,6 miljoen liter ortho-kresol uit een gescheurde tank. Dat veroorzaakte een gaswolk boven Vlaardingen en een stankoverlast tot in de verre omgeving. De chemische stof stolde toen het in aanraking kwam met de koudere buitenlucht. Ortho-kresol wordt onder andere gebruikt in schoonmaakmiddelen en smaakstoffen.


Tot nu toe is alleen rond de put ortho-kresol en bluswater verwijderd. Dinsdag beginnen medewerkers met de schoonmaak van het laatste grote stuk. Dat is een put zo groot als een voetbalveld op de plaats waar de tank stond. De gestolde massa wordt door middel van water onder hoge druk versneden in brokken. De stukken worden in containers afgevoerd. Op de resterende massa ligt nog steeds een laag bluswater om stank tegen te gaan.


Inmiddels lopen er twee onderzoeken naar de oorzaak van het ongeval. Overheden, arbeidsinspectie, de milieudienst DCMR en politie zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Vopak heeft hiervoor een onafhankelijk bureau ingeschakeld. De woordvoerder: ,,Veel brokstukken van de tank liggen nog tussen de gestolde vloeistof. Die moeten eerst losgemaakt worden om meer duidelijkheid te scheppen.

Bron: ANP – Port of Rotterdam, 10-02-2003;