Zeewier in proefboerderij op de Noordzee groeit goed

De Proefboerderij Scheveningen met zeewier ligt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Sinds oktober 2016 ligt er een lijn van 80 meter lang met zeewierzaad om te onderzoeken hoe de zeewierteelt gedijt in de Noordzee. En het zeewier is inmiddels flink gegroeid. Op 15 februari was de 3e inspectietocht en het zeewier was van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Stichting Noordzeeboerderij, de initiatiefnemer, is dan ook zeer gelukkig met het resultaat tot nu toe. 

“Met trots kunnen we melden dat de SMAC-module zich kranig weert en het wier zich uitstekend ontwikkeld”, aldus Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij. SMAC-module staat voor Scalable Macro Algae Cultivation Module. Het zeewier ziet er goed uit het is gaaf, glanzend en egaal van kleur. Deze tussenstand en het vooruitzicht dat het wier nog ruim 2 maanden mag groeien in een omgeving die steeds gunstiger wordt qua temperatuur en golven maken de verwachtingen hoog. De verwachting is dat er 2 á 3 kilo zeewier per meter aan de lijn zal groeien. Dit initiatief van Stichting Noordzeeboerderij wordt gesteund door de Gemeente Den Haag en het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag.

Oogsten in april
Medio april zal de oogst plaatsvinden. Een deel van de opbrengst gaat naar kennisinstellingen aangesloten bij het zogenaamde Zeewierplatform welke het zeewier gaan testen op kwaliteit en veiligheid. De rest van het zeewier gaat naar alle leden van het Zeewierplatform, zij gaan bekijken naar alle mogelijkheden om het zeewier te verwerken en hoe het zeewier in de markt gezet kan worden.

Zeewierboerderij zoekt boer
Het zeewierzaad, de installatie en locatie zijn beschikbaar. Ook kan er aansluiting met de (consumenten)markt gemaakt worden. Stichting Noordzeeboerderij zoekt alleen nog een ondernemer (boer) die de boerderij gaat beheren. In de toekomst komt er een areaal van zo’n 1.000 km2 beschikbaar tussen windparken. Zeewierteelt combineren met duurzame energie vormt een mooi toekomstperspectief. Mocht u interesse hebben in de verdere ontwikkeling of kent u een bedrijf dat hier een rol in kan spelen? Meldt u zich dan aan via [email protected] De stap naar zeewierteelt in open zee sluit goed aan bij teeltintiatieven zoals Seaweed Harvest Holland in de Oosterschelde en Salga Seaweeds op het Amsterdam Science Park.

Maritiem Nieuws was bij de tewaterlating van de 2 installaties op de Proefboerderij Scheveningen voor zeewierteelt in oktober 2016:

Tewaterlating – ‘Zeewier voor Scheveningen’ from Navingo BV on Vimeo.

Photo:

Related news

List of related news articles