93-voets maxi Bols te water

Bij de werf van Boatspeed in Auckland, Nieuw Zeeland, is vorige maand een opmerkelijke boot met een Nederlands tintje te water gelaten. Een 93 voet lange maxi genaamd Bols, puur en alleen gebouwd voor het winnen van line honours en het breken van offshore snelheidsrecords. De maxi is de opvolger van de 80-voets Bols Sport. Het Nederlandse bedrijf Bols sponsort dit ambitieuze project.


De ruim 28 meter lange oceaanracer is ontworpen door Hugh Welbourn, 6 meter breed, steekt 4 meter 80 diep en heeft aan beide zijden ruimte voor 4,8 ton waterballast. Bovendien zijn onder de spiegel zogenaamde ‘trim tabs’ geplaatst. Deze hydraulisch verstelbare trimvlakken kunnen de hoek die de boeg maakt ten opzichte van het water beïnvloeden en daarmee de lengte van de waterlijn.
Tijdens een eerste poging het 24-uurs record te verbeteren, klokte Bols volgens de bemanning regelmatig 29 knoop. De poging werd na 7 uur varen op een ruige zee afgebroken, nadat de stuurman in een golf met stuurwiel en al enkele meters naar achteren spoelde.


De boot blijft voorlopig in Auckland en wordt daar geoptimaliseerd voor het aanstaande wedstrijdseizoen.

Bron: Zeilen.com, 10-04-2003;