Aanhouding ‘Maartje Theadora’ is administratief misverstand

Franse autoriteiten hebben op dinsdagavond 11 december jl. de vistrawler ‘Maartje Theadora’ aangehouden en naar de haven van Cherbourg geleid. Het schip is eigendom van de Doggerbank Groep, een Duitse dochteronderneming van de Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas. De Franse autoriteiten zijn een gerechtelijk onderzoek gestart vanwege een vermeende schending van het visserijrecht.

Reden voor onderzoek lijkt een onzorgvuldige notering in het scheepslogboek
De Doggerbank Groep heeft op dit moment geen enkele aanwijzing voor een serieuze schendig van het visserijrecht. Reden voor het Franse onderzoek lijkt te liggen in een onzorgvuldige administratieve weergave in het scheepslogboek van de door het schip gebruikte netten en hun maaswijdte. Mogelijk heeft de schipper verzuimd de juiste gebruikte maaswijdte te melden in het logboek. Voor dit administratief verzuimen kan een waarschuwing of bekeuring gegeven worden (zie factsheet).

Regels voor toegestane quota en maaswijdten niet overtreden
De rederij benadrukt dat al het door het schip gebruikte vistuig voldoet aan de strenge internationale regelgeving. Zowel de makreel- horsmakreel- en haringvisserij zelf werden uitgevoerd volledig binnen de toegestane quota en met de toegestane maaswijdten. Tegen de eigenaar van het schip is vooralsnog geen aanklacht ingediend. Het bedrijf verleent alle medewerking aan de Franse autoriteiten en wacht de onderzoeksresultaten af.

Over de Doggerbank Groep
De Doggerbank Group is een 100% dochter van de Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas. De Doggerbank Group bestaat uit de ‘Doggerbank-Seefischering B.V.’ (Bremerhaven en Rostock) en de Euro-Baltic Fish Verarbeitungs B.V. (Rügen), een van de modernste visverwerkingsbedrijven ter wereld. In totaal werken er ongeveer 700 mensen voor de Doggerbank Groep in Duitsland.

Meer… Parlevliet & Van der Plas

Related news

List of related news articles