Aluminium reddingstrappen mogelijk veiligheidsrisico

reddingstrap 2013 Amsterdam Marina

Ogenschijnlijk intacte reddingstrappen van aluminium blijken soms veel gevaar op te leveren wanneer ze in een jachthaven daadwerkelijk gebruikt worden. Ze zakken dan door en kunnen blessures of erger bij de gebruiker veroorzaken. Daarom is het zinvol te overwegen om aluminium trappen te vervangen door roestvrijstalen exemplaren.

Het watersportseizoen staat voor de deur of is dit jaar eigenlijk al vroeg begonnen. Ook al lijkt het al even zomer, zoals in het tweede weekeinde van maart, het water is nog winters koud. Val je dan te water, dan kan een goede reddingstrap een leven redden.

Een goede reddingstrap is van roestvrij staal. Immers, een aluminium trap in de nabijheid van of naast een stalen schip wordt al snel opgevreten door corrosie. Wat een veiligheid moet zijn, blijkt als het erop aan komt een waardeloze trap.

Aan de buitenkant is dit niet te zien: een wrakke aluminium trap kan er nog puntgaaf uitzien. De persoon die te water is geraakt wordt als het ware uitgenodigd tot gebruik. Maar bij gebruik van deze ogenschijnlijk veilige trap zakken één of meer treden ineens door. Met alle nare gevolgen van dien, zoals onlangs bleek toen zo’n aluminium reddingstrap het ineens begaf, en zo een jachthavenbezoeker opzadelde met een beenblessure.

Het is kortom een goed idee kortom om alle aluminium trappen op uw haven te vervangen door roestvrijstalen exemplaren. Seijsener Rekreatietechniek levert sinds jaar en dag roestvrijstalen modellen die veel beter corrosiebestendig zijn en niet de schijnveiligheid bieden van aluminium modellen. Bovendien zit u niet opgezadeld met een onzeker gevoel wegens mogelijk vervelende consequenties van wrakke aluminium reddingstrappen.

Meer… Seijsener