Drie nieuwe offshore windenergieprojecten in Japan voor Kajima Corporation en Van Oord

Kajima Corporation en Van Oord zijn geselecteerd als Balance of Plant (BoP) contractors voor drie offshore windprojecten in Japan. Kajima Corporation, opgericht in 1840, is een van de grootste en toonaangevende bouwbedrijven in Japan. Kajima Corporation heeft een uitgebreide staat van dienst in maritieme constructiewerkzaamheden, evenals meer dan 30 jaar ervaring in de bouw van onshore windparken. Voor Van Oord is het een eerste opdracht van dit formaat in Japan.

1,7 gigawatt offshore wind
In december 2021 heeft de Japanse overheid drie consortia, allemaal onder leiding van Mitsubishi Corporation Energy Solutions, geselecteerd als exploitanten voor drie offshore windenergieprojecten in Akita (Noord-Japan) en Chiba (in de buurt van Tokio). Het betreft het windpark bij Choshi in Chiba (391 MW), het windproject (479 MW) voor de kust van Noshiro, Mitane en Oga in Akita en het project voor de kust van Yurihonjo in Akita (819 MW). Yurihonjo wordt het grootste windpark in Japan. De uitvoering van dit portfolio van projecten neemt verscheidene jaren in beslag en gaat naar verwachting in de tweede helft van dit decennium van start.

Japanse offshore windenergiemarkt
Kajima en Van Oord hebben de drie consortia ondersteund bij de ontwikkeling van de projecten en zijn geselecteerd om dit ook in de toekomst te blijven doen. Door de handen ineen te slaan met Kajima wil Van Oord bijdragen aan de succesvolle ontwikkeling van offshore wind als duurzame energiebron voor Japan. Deze drie Balance of Plant projecten (met alle componenten en hulpsystemen anders dan de windturbines) versterken Van Oord’s aanwezigheid op de lange termijn in de groeiende offshore windmarkt in Azië.

Aeolus. Foto, Van oord.