Contargo houdt ondanks Rijnblokkade

De bypassen die Contargo heeft aangelegd om de blokkade op de Rijn te omzeilen, zijn zeer effectief. Met behulp van spoor en truck heeft Contargo verschillende landbruggen gecreëerd. Hierdoor kunnen import- en exportcontainers toch worden vervoerd tussen de Noordzee-mainports Rotterdam en Antwerpen en het grote gebied ten zuiden van de plaats waar de tanker ‘Waldhof’ de Rijn blokkeert.

Dit betreft grote delen van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De nood-dienstregeling bestaat uit een mix van drie modaliteiten: binnenvaartschip, trein en truck. “Binnen ons netwerk spreken we al van de Koblenz Express, vanwege de prominente rol die de containerterminal in deze Rijnhaven hierbij vervult. Koblenz is echter niet ons enige bruggenhoofd. Ludwigshafen en Düsseldorf zijn de andere”, vertelt Contargo co-directeur Dr. Martin Neese.

Koblenz is echter de laatste (meest zuidelijke) haven die de binnenvaartschepen ongehinderd kunnen bereiken. De containers varen – zoals gebruikelijk bij Contargo – per binnenschip tussen Antwerpen of Rotterdam en Koblenz. Het voor- en natransport in de regio gebeurt per truck. Het gaat daarbij om belangrijke economische centra als Frankfurt, Aschaffenburg en Ludwigshafen. Omdat er per dag soms wel honderd extra trucks naar de Rijnterminal komen (200 TEU), moest de politie in het begin als verkeersregelaar bijspringen. Dr. Neese: “Inmiddels is dit noodscenario echter goed warmgedraaid.”

Tussen Ludwigshafen en Düsseldorf ligt een andere bypass die Contargo om de Rijnblokkade bij St. Goar heeft aangelegd. Hier wordt de landbrug met de trein uitgevoerd. De containers varen ook nu per binnenschip tussen Antwerpen of Rotterdam en Düsseldorf, om vervolgens per spoor naar Ludwigshafen te gaan – en omgekeerd. Ludwigshafen ligt onder (ten zuiden van) de ‘Waldhof’-ramplocatie en huisvest Contargo’s hoofdvestiging en –terminal. Deze bypass is een echt intermodale, want het vervoer van containers tussen Ludwigshafen en de verder zuidelijk gelegen Rijnterminals gebeurt per binnenschip. Met ongeveer een miljoen TEU per jaar is de binnenvaart tenslotte Contargo’s core business. Tussen de meest zuidelijke Rijnhavens Straatsburg, Ottmarsheim en Bazel zet Contargo als tijdelijke oplossing extra spoorcapaciteit in naar Rotterdam en Ant-werpen vice versa.

“Dankzij de inzet en creativiteit van onze medewerkers, maar ook van klanten en partners, slagen we er zo tóch in om de export en import van onze klanten tijdens deze tijdelijke Rijnblokkade met de nodige flexibiliteit veilig te stellen”, aldus Dr. Neese.

Bron: Contargo, 03-02-2011;