Erica Terpstra geeft startschot bij Race of the Classics in Rotterdam

ROTC 77

Maandag 31 maart vertrekken vanuit de Rotterdamse Veerhaven ruim 500 studenten die die dag beginnen aan een week die ze nooit zullen vergeten. Op tweeëntwintig klassieke zeilschepen varen zij van Rotterdam naar Ipswich (Engeland) om vervolgens via Brugge (België) terug te varen naar IJmuiden en Amsterdam. De Race of the Classics is in 26 jaar uitgegroeid tot Europa’s grootste zeilwedstrijd tussen universiteiten en hogescholen.

Vrijwel iedere studentenstad of universiteit is dit jaar in een of meerdere teams vertegenwoordigd: Amsterdam (4), Utrecht (2), Rotterdam (2), Leeuwarden (2), Den-Haag, Eindhoven, Nijmegen, Twente, Wageningen, Groningen, Maastricht, Breukelen en Driebergen. Daarnaast is er een interstedelijk team en zeilt de Nederlandse Marine mee. Het tweeëntwintigste schip wordt bemand door de organisatie.

Niemand minder dan oud-zwemkampioene en -politica Erica Terpstra zal om 10.00 uur een toespraak houden voor alle deelnemers en andere aanwezigen en het startschot geven om 12.00 uur. Na het startschot presenteren alle 22 klassieke schepen zich met gehesen zeilen tijdens een spectaculaire showstart langs de Erasmusbrug en de Veerhaven. Met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond zorgt dit voor een prachtig schouwspel. Hierna vaart de vloot door naar open zee en strijden de schippers, de bemanning en de studenten om de Challenge Cup, het Gouden Kompas, de Media Award en de Race Achievement Award (RAA).

Meer… ROTC