Geschokte reacties op gekapseisd zeiljacht Frans Maas

Zaterdagochtend is een Nederlandse zeilboot ‘Capella’ omgeslagen waarbij de wedstrijdzeiler en jachtontwerper Frans Maas (79) en teamgenoot Freddy Franssens (70) zijn omgekomen. De 18-jarige Hannes Goegebeur wordt nog vermist, de zoektocht is zondagavond gestaakt. In totaal waren er 6 bemanningsleden aan boord waarvan er 3 zijn gered. Andreas Zwanenburg, de 17-jarige kleinzoon van Maas is samen met Robert Tan (53) uit Zeeuws-Vlaanderen en de Belg Jannes Toussein (37) gered.

De boot verloor haar kiel waarschijnlijk rond 08:30 uur tijdens een wedstrijd voor de Belgische kust. Daardoor is de boot in razendsnel tempo gekapseisd. De oorzaak is nog onduidelijk.

Pas na de wedstrijd werd er opgemerkt dat er één boot miste. Een baggerschip heeft de boot opgemerkt en alarm geslagen bij het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum. Capella is zondag geborgen en wordt op een kade in Oostende onderzocht.

“Een enorme schok, dat is het,” zegt voorzitter Marnix Lippens van de Watersportvereniging Breskens tegen . De bemanning van het zeiljacht van eigenaar en schipper Frans Maas had Breskens als vaste uitvalbasis. De omgekomen Maas was ook één van de oprichters van de watersportvereniging.

“Frans Maas was een hele grote naam in de zeilwereld, bijna een legende”, vertelt zeezeiler Christophe Declercq uit het Vlaamse Edegem aan de NOS. Hij was niet bij de zeilwedstrijd voor de kust van Oostende waar het zeiljacht gisteren kapseisde, maar hij kende Maas al jaren. “Hij was een geduchte concurrent, een vriendelijk persoon en een zeer goed zeiler.” 

“Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt”
“Het is verbazend dat dit heeft kunnen gebeuren, met alle voorbereidingen die bij deze wedstrijden worden getroffen”, zegt Declercq. “Zeezeilers kennen hun grenzen. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”

Reddingsoefening met koninklijk bezoek aangepast
Op het strand bij Westende vond op zaterdag een reddingsoefening plaats, waarbij koning Filip en koningin Mathilde aanwezig waren. In verband met het ongeluk werden enkele onderdelen van de oefening afgelast.