In gebruik name unieke scheepsbeladingsinstallatie

In de haven van Stein is op 16 april een innovatieve barge loader in gebruik genomen. Het gaat hier om een beladingsinstallatie voor binnenvaartschepen die minerale meststoffen vervoeren. Het bijzondere aan de beladingsinstallatie is dat er een overkapping is gemaakt boven het Juliana kanaal, waardoor schepen onder alle weertypes beladen kunnen worden. Deze constructie wordt in de kunstmestbranche nog nauwelijks toegepast.

Milieuvriendelijke logistiek
Naast de nieuwe barge loader is er een nieuw magazijn gebouwd van 4.000m2. Barge loader en magazijn maken deel uit van een innovatief logistiek concept. Minerale meststoffen die op Chemelot in Geleen worden geproduceerd, worden via een verladingscarrousel per truck naar Stein vervoerd. Deze moderne trucks vervangen de oudere techniek van de dieseltrein die voorheen werd ingezet. Het totale logistieke concept is milieuvriendelijker voor de omgeving, efficiënter en kent minder verspilling van het product.

Betrouwbare levering
De overkapping steekt maar liefst 16 meter over het kanaal over een breedte van 30 meter. De constructie is gemaakt van hout, enerzijds om corrosie tegen te gaan, anderzijds om radarstoringen voor de binnenvaart te voorkomen. Onder deze overkapping bevindt zich een beweegbare beladingsband, waarmee zowel grote als kleinere schepen beladen kunnen worden. Doordat er geen vertraging meer optreedt door regenval, kunnen schepen met meer zekerheid het tijdstip van aankomst bij de klant aangeven. Het draagt daarmee bij aan een optimalisatie van de gehele logistieke keten.

Samenwerking
Het logistieke concept is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen logistiek dienstverlener Wessem Port Services en kunstmestproducent OCI Nitrogen. OCI Nitrogen wil dagelijks zo’n 4.000 ton minerale meststoffen op verantwoorde en milieuvriendelijke wijze verschepen. Het project heeft een voorbereidingstijd gekend van zo’n 2 jaar en een bouwperiode van 8 maanden.

De trimodale op- en overslaghaven in Stein is, met meer dan 2,5 miljoen ton overslag per jaar, uitgegroeid tot één van de grootste binnenhavens van Nederland. Een echte doorvoerhaven die de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen verbindt met Zuid Limburg, Aken en het Duitse achterland. Er zijn dagelijkse verbindingen per schip, auto en trein naar de zeehavens.

Over Wessem
Core business van Wessem Port Services is haven exploitatie en logistiek. De organisatie houdt zich bezig met op- en overslag en bewerking van zowel bulkgoederen als stukgoederen en het bijbehorende transport via water, weg of spoor. De onderneming is actief in diverse bedrijfstakken, met name in de chemische industrie, de (wegen)bouw, papierindustrie, recycling, de keramische industrie, de agrarische sector en de containerbranche.

WPS Group heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround, grensverleggende, innovatieve, logistieke dienstverlener en is de thuishaven voor vele gerenommeerde klein- en grootschalige bedrijven in de directe regio, maar ook ver daarbuiten.

Over OCI Nitrogen
OCI Nitrogen is in Europa een van de marktleiders in stikstofhoudende meststoffen en wereldwijd de grootste producent van melamine. De meststoffen van OCI Nitrogen spelen een essentiële rol in het verbeteren van de productiviteit van de landbouw om zo de toenemende vraag naar voedsel in de wereld te ondersteunen. Melamine wordt gebruikt als grondstof voor lijmen en harsen in velerlei toepassingen zoals meubelplaten, laminaatparket, coatings en verven en kunststof serviezen. OCI Nitrogen heeft de ambitie in beide markten het best presterende bedrijf te zijn. OCI Nitrogen staat voor kwaliteit, een goede service, flexibiliteit én betrouwbaarheid. Het hoofdkantoor van OCI Nitrogen is gevestigd in Geleen (Nederland). OCI Nitrogen heeft productielocaties in Nederland, Indonesië, China en de Verenigde Staten.

OCI Nitrogen is onderdeel van Orascom Construction Industries. Deze Egyptische onderneming heeft wereldwijd 86000 werknemers in dienst en is voornamelijk actief in industriële en infrastructurele bouw en kunstmest, met projecten en investeringen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Meer… Wessem en OCI Nitrogen