Kabeljauwvangst verder aan banden

Brussel – Als het aan de Europese Unie ligt, wordt de kabeljauwvangst in grote delen van de Noordzee de komende jaren verder aan banden gelegd. De kabeljauwstand is volgens Eurocommissaris Fischler (landbouw en visserij) zo dramatisch gedaald dat harde maatregelen onvermijdelijk zijn. ,,Een duurzamere visserij is de enige optie,” aldus Fischler.


Fischler kondigde gisteren voor de komende jaren lagere vangstquota aan, beperkingen van de visserij-inspanningen en scherper toezicht op de naleving van afspraken en quota. Die maatregelen maken deel uit van een lange termijn herstelplan voor de kabeljauw. Voor andere bedreigde vissoorten als heek, tong, schelvis en langoustine zullen vergelijkbare plannen worden ontwikkeld.


De verschillende maatregelen zijn op zich niet nieuw. Wel nieuw is dat de Europese Commissie ze nu heeft afgekondigd in het kader van een lange termijn herstelplan. Doel van dat plan is de kabeljauwstand weer terug te brengen binnen ‘biologisch veilige grenzen’. Daar is volgens deskundigen tenminste 5 tot 10 jaar voor nodig.

Bron: Rotterdams Dagblad, 07-05-2003;

Related news

List of related news articles