‘Kleine’ visstropers doelwit van politie

LEEUWARDEN – De ‘kleine’ visstroperij is een doorn in het oog van de politie. Samen met de hengelsporters en de beroepsvissers controleert de politie daarom in het voor- en najaar op sloten, vaarten en meertjes op illegale snoek- en palingvisserij. Ook de rallyvissers worden aangepakt. Langs deze weg komt zo’n 80.000 kilo vis boven water, ruim de helft van het totaal aan gestroopte vis in Friesland.

De politie komt in actie tegen de ‘kleine’ visstroperij. Samen met de hengelsporters en de beroepsvissers gaat zij in het voor- en najaar op sloten, vaarten en meertjes controleren op illegale snoek- en palingvisserij. Ook de rallyvissers worden aangepakt. Deze paling- en snoekvissers halen in Friesland zo’n 80.000 kilo vis boven water. Dat is ruim de helft van de 150.000 kilo die er totaal omgaat in de visstroperij. ,,De afzonderlijke overtredingen zijn op zich niet zo heel ernstig. Maar bij elkaar vormen ze een groot probleem”, stelt Michel Pol van de milieupolitie.

Directe aanleiding vormt het rapport ‘Boven Water’, dat in oktober werd aangeboden aan staatssecretaris Jan Odink van visserij. Daarin hebben de politie, de waterpolitie en de Algemene Inspectiedienst voor het eerst de omvang van de visstroperij in kaart gebracht.

Vrijwel alle aandacht gaat nu uit naar de professionele visstroperij. De Friese waterpolitie heeft in 2001 een speciaal team geformeerd dat samen met de AID de meren en de kanalen controleert. Buiten deze wateren is de controle weliswaar een taak van de politie, maar die heeft te weinig mensen of neemt de stroperij mee tijdens de milieucontroles.

Bron: Leeuwarder Courant, 20-02-2003;