Kunst en Bagger Monumentendag zaterdag 12 september

Het Nationaal Baggermuseum stelt met genoegen haar beide Rijksmonumenten open tijdens Open Monumentendag zaterdag 12 september van 11 tot 17 uur.

Het voormalige dijkhuis van Adriaan Volker aan de Molendijk 208 is gebouwd omstreeks 1860 in Traditioneel-Ambachtelijke stijl met elementen uit het Neo-Classicisme. Het voormalig woonhuis van Adriaan Volker aan de Molendijk 204 is gebouwd in 1886 in Traditionele stijl met elementen uit het Classicisme. In 1930 is het woonhuis verbouwd en heeft het onder andere een serre in Art Deco stijl gekregen. Verder is het Koetshuis te bezichtigen, dat origineel in 1926 als hoepschuur is gebouwd.

Het thema van Open Monumentendag dit jaar is `Kunst en Ambacht`: bekijk de architectuur van het monument en de daarin toegepaste kunsten.

Hier op aansluitend wil het Baggermuseum de aandacht vestigen op het vele glas-in-lood dat in de huizen is verwerkt en wat wij gekregen hebben uit het Adriaan Volker Huis Rotterdam. Er is glas-in-lood te bewonderen dat wordt toegeschreven aan Willem Bogtman (1882-1955), een gerenommeerde glazenier uit Haarlem die veel glas-in-lood voor de scheepsvaartsector heeft gemaakt, onder andere voor het Scheepsvaarthuis in Amsterdam. Daarnaast is er glas-in-lood te zien van de eveneens gerenommeerde glazenier Toon Berg (1877-1967), gelieerd aan het Delftse Prinsenhof en later gevestigd in Dordrecht. Ook de drie ramen in de trouwzaal van het Oude Raadhuis zijn van zijn hand.

In samenwerking met het Museum voor Vlakglas- en Emaile uit Ravenstein kan de bezoeker van de Open Monumentendag ook een film bekijken over het maken van glas-in-lood. Deze wordt een aantal keer getoond in onze filmzaal.

Dus kortom wilt u het Baggermuseum een keer vanuit een ander perspectief bekijken, kom dan langs tijdens Open Monumentendag. Begin uw bezoek bij de voordeur van Molendijk 208, dan zal een rondleider u het verhaal vertellen van beide woonhuizen en het glas-in-lood laten zien. Deelname aan de rondleiding van Open Monumentendag is kosteloos.

Meer… Nationaal Baggermuseum