Lezing over Middeleeuwse schepen uit de IJssel

Op 25 februari 2016 verzorgen ‘Archeologie Deventer’ en ‘Deventer Verhaal’ de lezing ‘Koggen, punters en aken, middeleeuwse schepen uit de IJssel’.

Enkele weken geleden haalden Verweij en Vermeesch met hun collega’s de middeleeuwse Kogge van Kampen boven water. Deze vondst staat niet op zichzelf. In de verschillende Ruimte voor de Rivier projecten langs de IJssel zijn grotere en kleinere schepen gevonden. De vondsten samen leveren een enorme bijdrage aan ons beeld van de handelsvaart in de Hanze tijd.

De avond bestaat uit 2 delen. Joep Verweij vertelt over de verschillende scheepswrakken langs de IJssel waarbij wrakken uit Arnhem, Zutphen en Deventer aan de orde komen. Bijzondere aandacht gaat naar de 3 schepen uit de late middeleeuwen, die zijn opgegraven ter hoogte van het Worpplantsoen tegenover Deventer. Het grootste schip was een kogge die rond 1500 is gebouwd en waarvan tientallen fragmenten bewaard zijn gebleven. Vlak bij de kogge zijn een punter en fragmenten van een aak gevonden.

In het 2e deel van de lezing gaat Jeroen Vermeersch in op het verhaal van de IJsselkogge die enkele weken geleden bij Kampen werd geborgen. Hij gaat niet alleen in op de spectaculaire berging van het schip, maar vertelt ook meer over elders opgegraven middeleeuwse Koggen.

Praktische informatie
Wanneer: donderdag 25 februari 2016
Waar: de Waag, Brink 56 in Deventer
Inloop 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur
Toegang: gratis

Meer… Gemeente Deventer