Maritieme prijzen uitgereikt tijdens maritime awards gala 2010

De winnaars van vijf belangrijke maritieme prijzen zijn op woensdag 10 november 2010 bekendgemaakt:

KNVTS Schip van het Jaar Prijs IHC Dredgers – VOX MÁXIMA

VNSI Timmersprijs Nico van der Hoeven – Ontwerper automatiseringssysteem Fuel Cell Boat Amsterdam

HISWA Excellence Award Henk Hokwerda – De Boarnstream

KVNR Shipping Award Abis Shipping – 3900 dwt MP Heavy Cargo vessel met open top en opbouw voorop

HME Maritime Innovation Award Ampelmann – Zelfstabiliserend platform

De vijfde editie van het Maritime Awards Gala werd gehouden in de Amsterdam Convention Factory. Ruim 700 personen uit de top van de maritieme industrie, overheid, politiek en pers woonden het eerste lustrum van het gala bij. Mevrouw drs. K.H.M. (Karla) Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland, reikte de prijzen uit. De heer F. (Freek) Ossel, wethouder Haven Amsterdam en Westpoort, sprak namens de Gemeente Amsterdam een welkomstwoord.

KNVTS Schip van het Jaar Prijs Voor een in Nederland ontworpen en (af)gebouwd schip beoordeeld op de criteria baanbrekend, milieu, veiligheid en economie.

VOX MÁXIMA, IHC Dredgers De jury heeft de prijs toegekend omdat dit grootste baggerschip ooit in Nederland gebouwd, zeer goed doordacht is en een uitstekende transportefficiëntie heeft. IHC Dredgers is er in geslaagd om met een grote hoppercapaciteit en daarmee een volle scheepsvorm een hoge scheepssnelheid te realiseren. Het schip bevat daarnaast een aantal innovaties, waaronder de constructie van de enkele zuigbuis en de ergonomische brugindeling. Dit schip is een demonstratie van de leidende positie die Nederland heeft op het gebied van bagger technologie.

VNSI Timmersprijs Voor – jonge – maritieme ontwerpers met een nieuwe (deel)oplossing. Nico van der Hoeven, ontwerper automatiseringssyteem Fuel Cell Boat Amsterdam Deze jonge ontwerper is volgens de jury de terechte winnaar omdat hij er in geslaagd is een zeer gebruikersvriendelijk automatiseringsysteem te ontwerpen voor de complexe voortstuwingsinstallatie van de rondvaartboot Nemo. Het betreft een eerste toepassing van een hybride voortstuwing met brandstofcellen op een Nederlands vaartuig. De automatisering is zo opgezet dat de schipper zich volledig kan richten op de besturing van de Nemo.

HISWA Excellence Award Voor personen die voor het aanzien van de Nederlandse maritieme watersportindustrie van groot belang zijn (geweest). Henk Hokwerda, oprichter en eigenaar van De Boarnstream Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “De jury was unaniem. Henk heeft gewonnen omdat hij een gepassioneerde persoonlijkheid is met continu een oog voor innovatie. Een allround vakman die zijn Friese familiebedrijf van internationale allure heeft voorzien. Als je zo’n 1000 jachten heb afgeleverd, klantwensen voorop zet en al sinds 1960 goede naam en faam hebt opgebouwd in het staalsegment, mag je absoluut een trotse winnaar zijn.”

Bron: Maritime Awards, 12-11-2010;