OM eist 30 maanden cel tegen bekende botenarchitect

Toine Willemsen 57 jaar en eigenaar van Willemsen Interieurbouw & Scheepsbetimmeringen in Huissen moet 30 maanden de cel in omdat hij voor €3 miljoen de belasting heeft opgelicht. Deze eis sprak het OM uit op 8 september. Ook moet hij een boete betalen van €530.000 en mag hij 5 jaar lang geen bedrijven meer leiden. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat Willemsen verbouwingen aan zijn villa boekte op de zaak. Het nadeel voor de schatkist is berekend op ruim €1.600.000 euro.

Willemsen is in de internationale scheepsbouwwereld een beroemdheid. Zijn bedrijf verzorgt scheepsinrichtingen en betimmeringen voor de grootste Nederlandse jachtbouwers vooral voor riviercruiseschepen en privéjachten. Hij heeft meerdere bedrijven die samen een jaarlijkse omzet hebben van €40 miljoen.

Valse facturen om privézwembad op de zaak te kunnen boeken
Het OM verwijt Willemsen dat hij zich als directeur en groot aandeelhouder van verschillende vennootschappen, jarenlang heeft schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift en belastingfraude. Hij zou telkens valse facturen in de bedrijfsadministratie van de vennootschappen hebben opgenomen om zo privékosten van bijvoorbeeld de aanleg van het zwembad in zijn villa, op de zaak te kunnen boeken. De privékosten werden dan door de onderaannemer op de factuur een zakelijk tintje meegegeven, zodat die op de zaak gefactureerd kon worden. Hiermee drukte hij de winst en daarnaast hoefde hij minder omzetbelasting te betalen. De FIOD betrok in totaal 81 misleidende facturen in het onderzoek.

Vuurwapen
Er is ook een geladen Glock-pistool gevonden in zijn woning.

De belastingdienst is met de verdachte overeengekomen dat hij het nadeelbedrag aan de fiscus zal betalen. De uitspraak is op 22 september.