Ondernemers delen innovatieve oplossingen voor schone oceanen

Hoe mooi zou het zijn als we energie opwekken uit zee, afval uit de plastic soep rendabel hergebruiken en vissersboten varen op duurzame energie? Dit is een kleine greep uit de innovaties die vijf start-ups 28 mei presenteren met als doel om hun onderneming succesvol te lanceren. De vijf business plannen zijn de uitkomst van Our Oceans Challenge: een initiatief dat vorig jaar wereldwijd opriep om online business concepten voor schone oceanen te delen.

Rendabel investeren in schone oceanen
Op de Demo Day van Our Oceans Challenge op 28 mei presenteren vijf start-ups hun business plan voor een schone oceaan aan professionals uit de maritieme sector en (impact) investeerders. Dit doen zij gedurende het Aerospace meets Maritime congres in Dordrecht. De business plannen variëren van energie opwekking uit oceanen, tot het hergebruik van afval plastics voor 3D printen en milieuvriendelijke vissersboten. Deze vijf start-ups werkten het afgelopen jaar aan hun business plan en ontvingen hierbij ondersteuning uit het netwerk van Our Oceans Challenge.

Verenigen van groot en klein
Our Oceans Challenge is een coalitie van internationale (multinational) bedrijven die hun kennis, ervaring en middelen inzetten om start-ups voor schone en gezonde oceanen versneld naar de markt te brengen. Er zijn legio voorbeelden van gedreven ondernemers die de oceaan gebruiken om energie op te wekken, voedsel te produceren of afval uit zee om te zetten in nieuwe grondstoffen. Deze concepten zijn vaak technisch complex en gaan gepaard met hoge investeringen. De coalitie van internationale (multinationale) bedrijven brengt kennis, kunde en geld bij elkaar om slimme ideeën sneller te realiseren.

Van uitdaging naar oplossingen
Our Oceans Challenge verbindt de goede ideeën van individuen en startende ondernemers met de krachtvan de gevestigde orde van bedrijven. Door groot met klein te verbinden worden innovaties versneld naar de markt gebracht. Our Oceans Challenge lanceerde vorig jaar een internationaal brainstorm platform waarop zij ondernemers, studenten, offshore experts, biologen en andere oceaan liefhebbers opriep om hun idee voor schone en gezonde oceanen te delen. Dit resulteerde in bijna 100 business concepten en ruim 400 professionals die online hun oplossingen deelden. De meest kansrijke concepten werden geselecteerd en door middel van een acceleratie programma ondersteund om hun business plan verder uit te werken.

Oproep voor offshore professionals en (impact) investeerders
Our Oceans Challenge roept bedrijven en investeerders op om de lancering van deze nieuwe bedrijven te ondersteunen. Our Oceans Challenge is een initiatief van onder andere Heerema Marine Contractors, Outside Inc., TNO, ECN, Interface en NIBC.

Meer… Our Oceans Challenge