Opec landen blijven praten maar nog geen deal

Afgelopen zaterdag hebben de Opec-landen in Wenen afgesproken om in gesprek te blijven maar er is geen deal uitgekomen. Naast de olieproducerende landen waren ook Mexico, Brazilië, Rusland en Oman aanwezig om over de productieplannen te praten. Om de prijs van ruwe olie structureel omhoog te krijgen moet de productie aan banden gelegd worden. 

In de 18 uur durende vergadering kwamen de landen niet verder dan de belofte om op 30 november in Wenen verder te praten, meldt Bloomberg. Op 30 november moeten er afspraken gemaakt worden over de olieproductie, die moet omlaag. Doordat er veel olie op de markt is gebracht sinds 2014 door Opec-landen en de Verenigde Staten en Rusland is de olieprijs flink gezakt. Een vat ruwe olie uit de Noordzee komt nauwelijks boven de 50 dollar.

De Opec wil de productie terugbrengen van 34 miljoen vaten per dag naar 33 miljoen. Het is de vraag of de Opec daarin zal slagen. Om echt verschil te maken, heeft de Opec namelijk ook de medewerking van niet-leden nodig. Dat blijkt moeilijk, iedereen kijkt naar elkaar. En ook Opec-leden werken niet allemaal mee, zoals Iran, Irak, Libië en Nigeria, zo meldt NOS.