Oude tijden herleven – Met de Zeesleepboot Holland van Terschelling naar Harlingen en weer terug

Een stukje nostalgie, zo kan de jongste actie van Stichting Guusjen in samenwerking met Stichting Zeesleepboot Holland het best worden gezien. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werd de zeesleepboot Holland in tijden van grote drukte ingezet als veerboot voor de passagiersdienst van Rederij Doeksen. Wie toen jong was kan zich de overtochten in de sfeer van Hollands Glorie nog als de dag van gisteren herinneren. Komende zomer gaat de zeesleepboot Holland opnieuw de oversteken maken en wel op maandag 2 augustus, zondag 8 augustus, maandag 9 augustus en vrijdag 13 augustus.

De Stichting Zeesleepboot Holland en Stichting Guusjen zien een en ander als een prachtige manier om oude tijden te later herleven. De Stichting Zeesleepboot Holland vanuit haar doelstelling de Holland als varend monument voor het nageslacht te bewaren. De St. Guusjen van haar unieke doelstelling om de Holland voor het eiland Terschelling te bewaren. Tijdens de tochten worden de passagiers volop in de gelegenheid gesteld de Holland te bezichtigen. Er wordt voor de oversteken uitgebreid de tijd genomen. De verkoop van tickets gebeurt via Rederij Doeksen. De opbrengst van deze actie komt volledig ten goede aan de instandhouding van de Zeesleepboot Holland als varend monument.

In de zomer van 2010 worden in eerste instantie acht afvaarten ondernomen. Vanaf Terschelling wordt vertrokken vanaf de haven op West. In Harlingen vertrekt de Holland vanaf de locatie Nieuwe Vissershaven ongeveer ter hoogte van de Verbindingsweg.

Dienstregeling:

Maandag 2 aug:
11.00 u vertrek Terschelling
13.00 u aankomst Harlingen
14.00 u. vertrek Harlingen
16.00 u. aankomst Terschelling

Zondag 8 aug:
09.00 u vertrek Terschelling
11.00 u aankomst Harlingen
17.00 u vertrek Harlingen
19.00 u aankomst Terschelling

Maandag 9 aug:
07.00 u vertrek Terschelling
09.00 u aankomst Harlingen
10.00 u vertrek Harlingen
12.00 u aankomst Terschelling

Vrijdag 13 aug:
10.00 u vertrek Terschelling
12.00 u aankomst Harlingen
13.00 u vertrek Harlingen
15.00 u aankomst Terschelling

De kosten van een enkele reis bedragen: € 20,00. De kosten van een retourtje: € 40,00. Kinderen tot en met 11 jaar: half geld. Het is zo dus mogelijk vanaf het eiland Terschelling een dagtripje te maken naar Harlingen en weer terug. De tickets kunnen via internet of aan de balie in de vertrekhallen bij Rederij Doeksen. worden aangeschaft. Wees er op tijd bij! Het aantal plaatsen per afvaart is beperkt. Het is niet mogelijk grote hoeveelheden bagage mee te nemen, liefst wordt dit beperkt tot een stuks (hand-) bagage per persoon.

Bron: Stichting Zeesleepboot Holland , 16-04-2010;