Regenten laten gezaghebbend boek verbieden en plegen censuur

Tineke Netelenbos, Eric van Dijk voorzitter NLC en twintig anderen hebben de publicatie van een boek weten te voorkomen over het loodswezen en de haven. De publicatie van het boek ‘Kroniek der loodsen’ van Martijn van Oorschot, dat volgens een strak wetenschappelijke methode tot stand kwam, is verboden alsmede verspreiding van het bronmateriaal.

Het nieuwsfeit.
Dit jaar is samen met het Loodwezen, een monopolistisch bedrijf dat de loodswet mag uitvoeren, een serieuze kroniek gemaakt over verleden, heden en toekomst. Dit boek zou op het 25-jarig jubileum op 25 september aan de minister uitgereikt worden en in een eerste oplage van 2000 exemplaren verspreid worden. Er ontstond een aantoonbaar conflict met het loodswezen dat onderzoeksvervalsing wilde plegen. Uit principe en met de vele schandalen die de wetenschap al teistert als context weigerde TheFaketory daaraan mee te werken. Er is zelfs veel geld geboden.

Er is vervolgens op last van:
Ex minister: Tineke Netelenbos, Havenmeester van Amsterdam: Janine van Oosten, Havenbaron Ben Vree, CEO van ATM Terminals Havenbaron Piet Hoogerwaard, directeur bij Vopak Ex voorzitter van de loodsen: Rein van Gooswilligen en De huidig voorzitter van de Loodsen: Eric van Dijk aan de voorzieningenrechter een publicatieverbod gevraagd. Daartoe huurden zij een advocatenbureau in dat met succes de boel verdraaide, door te beweren dat de loodsen slechts een tekstschrijvertje hadden ingehuurd die als ghostwriter een feestelijk jubileumboekje zou schrijven waarna de loodsen zelf als uitgever zouden fungeren. Men wist derhalve de inhoud van het werk buiten de rechtszaal te houden en met juridische argumenten en liegen, de publicatie en verspreiding te verbieden.

Meer… Martijn van Oorschot