Repetitie langste zelfsluitende waterkering geslaagd

De generale repetitie van de langste zelfsluitende waterkering ter wereld in het historische centrum van Spakenburg is geslaagd. De waterkering kwam door het opdrijvende water vanzelf omhoog onder toeziend oog van inwoners en andere geïnteresseerden. Als het waterpeil stijgt in de havens van Spakenburg dan is het achterland tot aan Amersfoort vanaf nu beschermd tegen extreem hoogwater in de Randmeren.

“Het is een kunststof muurtje dat in een betonnen bak onder het straatoppervlak hangt”, legt dijkgraaf Tanja Klip-Martin uit aan de NOS. “Bij hoog water stroomt water in de bak en komt het muurtje vanuit de straat omhoog, tot ongeveer 80 centimeter. Hij drijft als het ware omhoog.” Daarmee wordt het achterland tot aan Amersfoort beschermd.

Spakenburg is beschermd en behoudt zijn historisch aanzicht
Het achterland is beschermd tegen hoogwater en tegelijkertijd behoudt het centrum van Spakenburg zijn historisch aanzicht, de havens blijven volledig in tact. “Dat was een van de eisen die we gesteld hebben in de marktuitvraag. We pasten een nieuwe manier van aanbesteden toe: we stelden een vraag aan de markt waar normaliter een opdracht neergelegd wordt. Een succesvolle manier, zo is gebleken”, aldus Klip-Martin. Met de gemeente Bunschoten-Spakenburg is intensief samengewerkt en zodoende kon de uitvoering worden afgestemd op de wensen van de winkeliers en recreatieondernemers in Spakenburg. Als resultaat hiervan is uitsluitend buiten het toeristenseizoen gewerkt.


View on Twitter.