Robot ‘Patania II’ zoekt naar grondstoffen op zeebodem

Global Sea Mineral Resources (GSR), de dochteronderneming van DEME gespecialiseerd in diepzee-ontginning, heeft de knollenverzamelaar ‘Patania II’ onthuld. Deze robot gaat op de zeebodem opzoek naar polymetaalknollen, die grote hoeveelheden grondstoffen, zoals nikkel, koper, kobalt en mangaan bevatten. Dit pre-prototype is de opvolger van de bodemtest-robot ‘Patania I’, die in 2017 met succes is getest tijdens een expeditie midden in de Stille Zuidzee.

‘Patania II’ Foto, DEME

Gezien de steeds schaarse wordende grondstoffen, ontwikkelt Global Sea Mineral Resources (GSR), specialist in de ontginning van mariene mineralen, baanbrekende technologieën voor diepzeemijnbouw. De ‘Patania II’ integreert het ontwerp van het eerste prototype op rupsbanden ‘Patania’ met een zuigkop om polymetaalknollen van de zeebodem te verzamelen.

Eerste expeditie in 2019
In 2019 vertrekt de knollenverzamelaar voor een eerste expeditie in de exploratiegebieden van GSR en de BGR (Duitse), met een testgebied van 0,1 km2. In 2013 kende de International Seabed Authority (ISA) een concessie van 15 jaar toe voor de exploratie van 76.728 km2 zeebodem in het oostelijke deel van de Clarion Clipperton Zone (CCZ) midden in de Stille Zuidzee.

Tijdens de expeditie zal de robot de op de zeebodem geoogste knollen tijdelijk in een hopper opslaan om gegevens te verzamelen om ze vervolgens opnieuw in het testgebied te leggen. GSR zal de testgegevens gebruiken om na te gaan of de technologie werkt en de milieu-impact van de testen te beoordelen.

Groot belang voor roestvrij staal, batterijen, windturbines en fotovoltaïsche systemen
Polymetaalknollen komen voor op de bodem van vrijwel alle oceanen en bevatten grote hoeveelheden essentiële grondstoffen, zoals nikkel, koper, kobalt en mangaan. Die metalen zijn van groot belang omdat ze een noodzakelijk onderdeel zijn van onder meer roestvrij staal, batterijen, windturbines en fotovoltaïsche systemen.

GSR werkt samen met de Universiteit Gent om de in-situ milieu-impact van de ‘Patania II’ te monitoren en cruciale ontwerpgegevens te verzamelen, zodat GSR de technologie kan bijsturen om de efficiëntie te verhogen en de impact tot het minimum te beperken. Verder zal een internationaal consortium van wetenschappers van het Europees gezamenlijk onderzoeksprogramma “Gezonde en productieve zeeën en oceanen” instaan voor de onafhankelijke, transparante rapportering van bijkomende milieumetingen. Alle informatie in verband met het milieu wordt openbaar gemaakt.

De ‘Patania II’ is door GSR ontwikkeld in samenwerking met het Belgisch engineeringbedrijf De Meyer, gevestigd in Temse, België.