Succesvolle berging gezonken droogdok Sluiskil

De bergingscombinatie Wagenborg Towage (Delfzijl) met DUC Diving (Urk) heeft succesvol het bergingsproject van het gezonken droogdok in Sluiskil afgerond. In november heeft deze combinatie reeds met succes het wrak van het gezonken binnen-vaartschip “Jonas” welke in Amsterdam was gezonken, onderwater doorgezaagd en in delen geborgen.

De Combinatie heeft nu gezamenlijk het gezonken droogdok in Sluiskil geborgen. Het dok, met dokmaat van 96 m x 16,5 m, was na een technisch defect, in de haven van de werf gezonken naar een diepte van 9 m. Uit een uitgebreide duikinspectie is gebleken dat tijdens het zinken het dok ernstig was beschadigd en dat naast 2 grote gaten van ca. 6 x 2 m diverse grote scheuren in de zijkasten waren ontstaan. Het duik- en werkschip RAM van DUC Diving is vervolgens na het verkrijgen van de bergingsopdracht, direct naar Sluiskil gemobiliseerd.

Met een door Wagenborg en DUC Diving samengesteld bergingsteam van 12 personen (waarvan 5 duikers) zijn de scheuren onderwater afgedicht en zijn de grote gaten gedicht met staalplaten. Met de inzet van divers bergingsmaterieel van Wagenborg, zoals een tiental grote bergingspompen, en luchtzakken waarmee de luchtkasten binnen in het dok zijn versterkt, is het dok op maandag 5 december weer drijvend gemaakt. Het dok blijkt zodanig beschadigd dat dit zal worden afgevoerd naar de sloperij.

Meer… DUC Diving