Team Crockett/Morton als 29er wereldkampioen 2016

Op 30 juli, de slotdag van het WK 29er 2016 in Medemblik, werd het Australische duo Tom Crockett en Harry Morton tot wereldkampioen in de 29er gekroond. Het zilver ging naar Gwendal Nael en Lilian Mercier uit Frankrijk, die hier vorig jaar nog Europees kampioen werden. De Britten Crispin Beaumont en Tom Darling pakten brons. De vrouwen maakten het behoorlijk spannend in de strijd om beste vrouwenteam. De Australische Annabelle Davies en Hayley Clark trokken die eer op het nippertje naar zich toe, met slechts een punt verschil. Cas van Dongen en Robin Becker eindigden als eerste Nederlanders op de vijfde plaats.

Het wereldkampioenschap in de tweepersoons high performance skiff begon op maandag 25 juli met de kwalificatieserie van in totaal tien races. Vanaf donderdag was de grootste vloot ooit (228 boten uit 29 landen) verdeeld over goud, zilver, brons en emerald. Door de wisselende weer-condities met een wind variërend van vier tot twintig knopen, deden zich de nodige veranderingen voor in de top tien.

Top vijf na tien finale races en een aftrek:
1 AUS 2262 – Tom Crockett en Harry Morton, 32 punten
2 FRA 8 – Gwendal Nael and Lilian Mercier, 36 punten
3 GBR 16 – Crispin Beaumont and Tom Darling, 77 punten
4 GER 2260 – Gwendal Lamay en Luke Willim, 104 punten
5 NED 21 – Cas van Dongen en Robin Becker, 105 punten
Winnaars zilveren floot: AUS 1934 – Ezra Pritchard en Tom Cunich
Winnaars bronzen floot: NED 1025 – Willemijn Offerman en Manus Offerman
Winnaars emerald: USA 1265 – Hannah Steadman en Gabrielle Rizika

Zeilen in een 29er is spectaculair
De boten met hun gekleurde zeilen gaan razendsnel over het water. De jonge zeilers en zeilsters, de meesten tussen de 16 en 20 jaar oud, worden wel vergeleken met zeilende acrobaten. Ze hangen in trapeze en bewegen zich atletisch over de wankele boot. De 29er is de perfecte opleidingsklasse voor de olympische 49er.

Sponsoren
Het WK 29er wordt naast SAP Nederland ook gesponsord door twee Nederlandse multinationals in de jachtbouwindustrie: het scheepsbouwconcern Damen Shipyards en de jachtwerf Royal Huisman voor ‘custom built’ motor- en zeiljachten. De andere sponsors zijn Magic Marine, de Provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik. Medemblik staat bekend om het huisvesten van veel internationale zeilevenementen en het International Sailing Center.

Related news

List of related news articles