Thermoheat levert kanaalstukken over water

Middelharnis voor 1 dag stukgoedhaven

Op maandag 14 februari is het een komen en gaan van diepladers op de anders zo rustige kade van de buitenhaven in Middelharnis. Voor de derde en laatste keer worden er grote kanaalstukken geladen om per schip naar Botlek te worden getransporteerd.

Duurzame waterstoffabriek
De enorme metalen kanaalstukken zijn door Thermoheat samengebouwd en aan de binnenzijde voorzien van isolerende vuurvast beton. Deze ductings vormen een belangrijk onderdeel binnen het productieproces van waterstof. Minister Van der Hoeven gaf halverwege vorig jaar in Botlek het startsein voor de bouw van een waterstoffabriek. De nieuwe faciliteit heeft een productiecapaciteit van 300 ton en kan beter aan de groeiende vraag voldoen. Bovendien is deze door moderne technieken vele malen schoner en efficiënter dan bestaande fabrieken.

Hittebestendig
De kanaalstukken worden – eenmaal in bedrijf – gebruikt om hete rookgassen af te voeren. De gassen bereiken temperaturen tot 1200 °C en door de kanalen goed te isoleren kan de warmte hergebruikt worden wat hoger rendement biedt. Het waterstof zelf wordt gebruikt om brandstoffen te ontzwavelen waardoor uitlaatgassen minder schadelijk worden.

Logistieke uitdaging
‘Het produceren en transporteren van dit soort producten is altijd bijzonder en vergt creativiteit en flexibiliteit van onze hele organisatie’, zegt technisch directeur Richard Tobé. De stalen stukken worden bij Thermoheat in elkaar gezet en na het aanbrengen van het vuurvaste beton weegt het grootste stuk 68 ton. Voor het transport van de produktie hal aan de Mercatorweg naar de haven in Middelharnis werd door de gemeente de noodzakelijke vergunning verstrekt en een transport-specialist ingeschakeld.

Niet alledaags
Havenmeester Paul Tilli volgt de activiteiten op ‘zijn’ kade met interesse: ‘Normaal komt hier kunstmest en zand binnen, en vroeger houtsnippers. Sinds de ‘Peekade’ tijdens de bietencampagne ongebruikt blijft wordt er zelden geladen, laat staan de kolossen die er vandaag in de kraan hangen.’

Bron: Thermoheat, 16-02-2011;