VanUdenTUDelft Zeilteam wint etappe in Tour de France à la Voile

Zondagochtend 23 juli pakte het VanUdenTUDelft zeilteam zijn eerste etappewinst in de Tour de France à la Voile. De studenten wonnen de achtste offshore van Saint Cyprien naar Marseille, een tocht van 120 mijl, met een ruime voorsprong. Het team dat deze zomer voor de derde keer de Tour vaart, heeft als doel het studentenklassement te winnen. Op dit moment staan ze op de derde plek, met goed uitzicht op de eerste. Met nog vijf dagen van wedstrijden te gaan, zijn de zeilers sterk gemotiveerd om op het hoogste schavot te komen.

Bij aankomst in de oude haven van Marseille ontvingen de Nederlanders een luid applaus vanaf de kade. De zeilers sprongen van enthousiasme in het water en zwaaiden naar de menigte. Een etappezege staat garant voor roem in de stad van aankomst; de zeilers zullen nog lang in herinnering blijven. Ze reageerden uitgelaten over de wedstrijd. Navigator Bart Verwerft: “We hebben van tevoren veel tijd besteed aan de navigatie, waardoor we een groot risico konden nemen. Het achterlaten van de rest van de vloot heeft bijzonder goed uitgepakt”. Na 100 mijl varen kreeg het team de rest van de vloot weer in zicht en wordt de leidende positie zichtbaar. Doordat de Nederlandse Mumm 30 veel hoger ligt dan de rest van het veld kunnen ze een grote windstilte omzeilen en halve wind de finish bereiken.

Ondanks de tien minuten voorsprong was de laatste mijl voor de eindstreep zenuwslopend. Schipper Gert van der Heijden:”Iedereen keek voortdurend om zich heen en peilde de afstand tot de lijn.” Als ze die dan toch passeren en het schot klinkt, valt de last van de zeilers af. De eerste plaats is voor de Nederlanders, in deze door en door Franse race. Het gat met de eerste plek in het studentenklassement wordt langzaam maar zeker kleiner. Maandag 24 juli 2006 beginnen de inshores in Marseille. Voor de oranjezeilers is dit de kans om door te stoten naar de top van het klassement.

Over de Tour de France à la Voile
De Tour de France à la Voile is een zware competitie van in totaal 37 korte baan- en langeafstandsraces. De vloot van professionele, amateur- en studententeams legt gedurende de maand juli bijna duizend zeemijlen af. De deelnemers varen vanaf Duinkerken in twaalf etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finishplaats Hyères. De eerste acht offshores bracht het wedstrijdveld langs de Atlantische kust naar Royan. Daar gaan de schepen op transport naar Saint-Cyprien aan de Middellandse Zee voor het tweede deel van de Tour de France à la Voile.

Over het vanUden TUDelft Zeilteam
Het vanUden TUDelft Zeilteam bestaat uit een zeil- en walploeg plus thuisblijvers die de campagne met raad en daad bijstaan. De totale organisatie is ondergebracht in de Stichting Delft Challenge. Die maakt weer onderdeel uit van Broach, de wedstrijdzeilvereniging van TU Delft-studenten. Het doel van deze driejarige campagne is de overwinning in het studentenklassement van de Tour de France a la Voile.

De volgende partijen ondersteunen het vanUden TUDelft Zeilteam: vanUden, TU Delft, TechWork, Damen, ALE, Corgwell Visser Copini, Eurotech, Avery Graphics, Tommy Hilfiger, Gold Marine, On Deck, Henri Lloyd en Vrolijk Watersport.

(Foto: JM Liot)

Bron: Vanudentudelft.nl, 24-07-2006;