Global Mercy in Rotterdam. Foto, Cees van der Wal, Mercy Ships

Grootste ziekenhuisschip ter wereld ‘Global Mercy’ in Rotterdam

De Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld, is sinds zaterdag 26 februari in Rotterdam. Het nieuwe schip heeft tot nu toe veel (internationale) belangstelling getrokken en is nog te bezoeken tot 14 maart. Bezoekers kunnen aan boord voor gratis rondleidingen en er zijn ook online tours waarin Mercy Ships hun missie presenteert. De gratis tours aan boord van het schip zijn nagenoeg volgeboekt. Op 15 maart verlaat het schip de Rotterdamse wateren en gaat de Global Mercy op weg naar zijn missie in Afrika: het toegankelijk maken van medische zorg in de armste landen van de wereld.

Global Mercy in Rotterdam. Foto, Cees van der Wal, Mercy Ships
Global Mercy in Rotterdam. Foto, Cees van der Wal, Mercy Ships
Global Mercy in Rotterdam. Foto, Cees van der Wal, Mercy Ships

Jan van den Bosch, bestuursvoorzitter van Mercy Ships Nederland, is blij met de komst van de Global Mercy: ‘Het is een enorme eer om de Global Mercy eindelijk aan het publiek te kunnen presenteren. Het schip heeft een geavanceerde medische uitrusting en uitgebreide trainingsfaciliteiten. En het is natuurlijk ontzettend groot! Dankzij al die eigenschappen hebben we een nog grotere impact op het leven van patiënten die momenteel geen toegang hebben tot de zorg die zo hard nodig is. We zijn dankbaar voor de mogelijkheid om bezoekers op ons schip te ontvangen en ze een indruk te geven van onze mensen, onze missie en ons werk. De komende twee weken worden geweldig!”

Bezoek van Prinses Anne

H.K.H. Prinses Anne heeft op 7 maart een bezoek gebracht aan de Global Mercy. De 71-jarige dochter van koningin Elizabeth werd rondgeleid en ontmoette vrijwilligers die werkzaam zijn bij Mercy Ships. In 2021 werd ze officieel beschermvrouwe van Mercy Ships. De Prinses bedankte in het bijzonder de vrijwilligers voor hun belangrijke rol in het werk van Mercy Ships. Het bezoek was het eerste bezoek van H.K.H. Prinses Anne in de rol van (internationale) beschermvrouwe van Mercy Ships. In 2011 bezocht ze al de Africa Mercy in Sierra Leone. Dit schip ligt op dit moment in Senegal.

‘Na zoveel decennia aan het roer van chirurgische zorg via de zeeën, is het duidelijk te zien hoe Mercy Ships die ervaring en kennis heeft toegepast in het ontwerp van de Global Mercy. Het was een genoegen om enkele chirurgen, medische teams en bemanning te ontmoeten die hoop en genezing brengen aan talloze mensen’, aldus H.K.H. Prinses Anne.

Navingo Career Podcast

Annemarie de Rijke van Mercy Ships was te gast in de Navingo Career Podcast waarin ze vertelt over de missie van Mercy Ships, en wat er allemaal bij komt kijken als je voor Mercy Ships wilt gaan werken.

View on Spotify.
👉 Podbean: https://bit.ly/34ImUYj
👉 Apple: https://apple.co/3uXgGyr
👉 Google: https://bit.ly/3JuaBxa
Annemarie de Rijke en Coco Kossmann tijdens opname van de Navingo Career Podcast.

Twee keer zoveel impact in Afrika
De Global Mercy is de grote zus van Africa Mercy, ons huidige ziekenhuisschip. Met het nieuwe schip verdubbelt Mercy Ships haar impact. Niet alleen met levensreddende ingrepen, maar ook met opleidingen en trainingen voor lokale zorgmedewerkers in Afrika. Als beide schepen operationeel zijn, verwachten we elk jaar meer dan 5.000 medische ingrepen te kunnen doen en meer dan 28.000 tandheelkundige ingrepen. Op dat moment kunnen we bovendien elk jaar meer dan 2.800 medische professionals opleiden.

Global Mercy Experience
Voor de bezoekers op de Global Mercy Experience is er een interactieve rondleiding waarin bezoekers worden ondergedompeld in de wereld van Mercy Ships. De vrijwilligers, specialisten en patiënten komen aan bod, geven een inkijkje in het leven aan boord en vertellen over de medische ingrepen en trainingen. Voor de rondleidingen zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. De rondleidingen zijn ook online vanuit huis te volgen.

Online activiteiten
Mercy Ships biedt ook verschillende online activiteiten, speciaal voor scholen, kerken, het bedrijfsleven en medische en maritieme professionals. Ook sponsoren en donoren zijn hiervoor van harte uitgenodigd, net als iedereen die overweegt vrijwilligerswerk te doen voor Mercy Ships. Mercy Ships laat graag zien hoe ze hun geld, goederen en kostbare tijd inzetten voor de missie. Het complete programma, inclusief aanmeldmogelijkheid, is te vinden op www.globalmercy.org.