Vertrek Global Mercy. Foto Cees van de Wal.

Global Mercy vertrokken uit Rotterdam

Nieuwste ziekenhuisschip verwelkomde duizenden bezoekers van over de hele wereld

Vertrek Global Mercy. Foto Cees van de Wal.

Na een succesvol verblijf van 2 weken in de haven van Rotterdam, heeft ‘s werelds grootste ziekenhuisschip Global Mercy koers gezet naar Tenerife, als tussenstop onderweg naar Afrika. Tijdens het Europese bezoek maakten meer dan 10.000 bezoekers van de gelegenheid gebruik om dit unieke, speciaal gebouwde schip te bezoeken, de bemanning te ontmoeten en meer te weten te komen over het werk van Mercy Ships. In Tenerife zal de laatste hand gelegd worden aan de uitrusting van de Global Mercy.

Vertrek Global Mercy. Foto Cees van de Wal.
Global Mercy verlaat Rotterdam. Foto Cees van de Wal.

Voor het Nederlandse publiek had het schip zelf de grootste aantrekkingskracht: 94 procent van het totale aantal bezoekers had de Nederlandse nationaliteit. Voor Nederlandse ondernemers werd een businessevent gehouden met de mooie opbrengst van € 114.000,- aan donaties. Op de (internationale) maritieme dag en de medische dag op 7 en 8 maart ontmoetten honderden maritieme en medische professionals en bedrijven elkaar. Een groot deel van hen was afkomstig uit Nederland.

Martijn Provily, directeur van Mercy Ships Holland: ‘Namens de internationale organisatie van Mercy Ships en Mercy Ships Holland wil ik Nederland hartelijk bedanken voor het warme welkom dat de Global Mercy heeft gekregen tijdens haar officiële presentatie in Rotterdam. Het zijn twee hele bijzondere weken geweest voor Mercy Ships, waarin we door Nederland en Europa zijn omarmd. Gesterkt door deze steun zetten we de reis met het schip voort, op naar Afrika waar we de mensen mogen gaan dienen met medische zorg en trainingen.’

Bijzondere betrokkenheid
Dat het bezoek van de Global Mercy leefde bij mensen in Nederland, werd onder andere zichtbaar door het bijzondere bezoek van mevrouw Damming, die haar laatste wens vervuld zag met een bezoek aan het schip. Daarnaast namen verschillende kinderen tekeningen mee voor de patiënten in Afrika of brachten hun spaargeld voor het goede doel. De Julianakerk in Dordrecht organiseerde een halve marathon die eindigde op de Parkkade, bij de Global Mercy, met de mooie opbrengst van € 14.000,- voor het werk van Mercy Ships.

Verschillende prominenten brachten een bezoek aan het schip, waaronder oud-premier Jan Peter Balkenende, CU-leider Gert-Jan Segers, Maarten van Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid), Carola Schouten (Vicepremier, minister van Armoedebeleid), en de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn.