Global Mercy. Foto, Mercy Ships.

Global Mercy krijgt medische apparatuur in Antwerpen

De Global Mercy, het nieuwste ziekenhuisschip van Mercy Ships, meert in het weekend van 12 september aan in de haven van Antwerpen. Daar wordt het schip uitgerust met de medische apparatuur en andere inrichting. Na de voltooiing hiervan in het voorjaar van 2022 vertrekt het schip naar Rotterdam voor een publieksbezoek, vooraf aan de eerste missie in Afrika.

Global Mercy. Foto, Mercy Ships.
Global Mercy. Foto, Mercy Ships.
Global Mercy tijdens sea trial. Foto, Mercy Ships.

Het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld vertrok eind juli vanaf de werf en is inmiddels het Suezkanaal voorbij, Na een stop in Malta wordt de laatste rechte lijn naar Antwerpen ingezet.

De Global Mercy, het nieuwe schip van Mercy Ships vaart door het Suezkanaal en meert in weekend van 12 september aan in de haven van Antwerpen.

De Egyptische regering en de Senegalese president hebben de doorgang van schip door het Suezkanaal financieel gefaciliteerd, zodat de Global Mercy zonder kosten doorvaart kreeg. Na de doorgang door het Suezkanaal brengt de Global Mercy een kort bezoek aan Malta, vanwege de relaties met het land, dat de vlaggenstaat is van beide schepen van Mercy Ships.

President Macky Sall van Senegal zegt hierover: “Ik heb met eigen ogen gezien en ervaren dat Mercy Ships een prachtige organisatie is die hoop en genezing brengt in vele Afrikaanse landen. Wij zullen de Global Mercy met open armen ontvangen in het voorjaar van 2022 en onze volledige steun geven bij de start van haar eerste missie in Afrika. Wij zijn zeer dankbaar voor de onmisbare steun van zovelen om mijn land en mijn mensen daadwerkelijk te helpen.”

Installatie & bevoorrading

Vanaf september 2021 tot februari 2022 zal de Global Mercy in de haven van Antwerpen ingericht en afgewerkt worden. De medische apparatuur wordt geïnstalleerd, evenals de IT-systemen. Vanuit het European Distribution Center in Rotterdam wordt het schip bevoorraad, zodat alle materialen en goederen op het schip aanwezig zijn voor vertrek naar Afrika.

Volgende bestemming: Rotterdam en Senegal

In het voorjaar van 2022 hoopt Mercy Ships met de Global Mercy Rotterdam aan te doen voor een publieksbezoek van 15 dagen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de missie van Mercy Ships. Daarna vertrekt het schip naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Daar zal het schip voor het eerst ingezet worden waar het voor bedoeld is: het verlenen van medische zorg aan honderdduizenden mensen die dit dringend nodig hebben.

Verdubbeling van impact in Afrika

De Global Mercy wordt het ‘partnerschip’ van de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk te kunnen verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met de opleiding en training van lokale zorgverleners in de armste landen in Afrika. De Global Mercy biedt plaats aan 950 personen, waaronder 641 bemanningsleden, die bestaan uit vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis bevat het schip de nieuwste opleidingsfaciliteiten, waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen.

Grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37.000. Het heeft 6 operatiekamers, 200 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m².

Laatste video van het schip door het Suez kanaal:

View on Youtube.