Damen Maaskant wint ‘Schelpdier duurzaamheids- en innovatieprijs 2022’

Damen Maaskant bouwt hard aan het realiseren van scheepvaart zonder vervuiling. De bijdragen van de werf aan een toekomstbestendige vloot werden donderdag 17 maart beloond tijdens de Schelpdierconferentie. Uit handen van Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland, ontving directeur Eric Moerkerk de eervolle ‘Schelpdier duurzaamheids- en innovatieprijs 2022’.

Damen Maaskant wint ‘Schelpdier duurzaamheids- en innovatieprijs 2022’

‘De Weg naar zero impact’ is het thema van de beursstand en webinar die Damen Maaskant verzorgt op de Schelpdierconferentie. De zevende editie van deze internationale show over de kweek en vangst van schelpdieren wordt op 17 en 18 maart 2022 gehouden op werkeiland Neeltje Jans op de Oosterschelde Stormvloedkering. Directeur Eric Moerkerk van Damen Maaskant vertelt op de drukke stand waar de blijschap over de gewonnen prijs voelbaar is: “De weg naar zero impact, zero emission, zero pollution begint nu. Wij loodsen de ondernemers door de duurzame en noodzakelijke transitie en bouwen samen een toekomstbestendige vissersvloot. Deze mooie prijs betekent voor mij en Damen dat je nek uitsteken wordt gewaardeerd en beloond. Het motiveert ons nu nog meer om de gekozen koers vast te houden.”

Toekomstbestendig
Tijdens de beursdag tonen veel bezoekers interesse in de stand van Damen Maaskant. Een sector die de natuurlijke omgeving niet schaadt, is toekomstbestendig, is de boodschap die de werf overbrengt. Zo blijft de industrie behouden voor volgende generaties. Damen Maaskant maakt zich hard daarvoor.
De Damen-werf in Stellendam is koploper in de ontwikkeling en productie van innovatieve schepen die vissers en kwekers in staat stellen om met optimaal resultaat hun professie uit te oefenen. Duurzaam kweken, oogsten en vangen van voedsel uit zee draagt bij aan voedselvoorziening die de consument verlangt en die houdbaar is in de natuurlijke omgeving.

“De kennis en kunde voor een toekomstbestendige vloot hebben we in huis. De recente bundeling van Damen Maaskant Shipyards en de Damen Fishing Product Group zorgt ervoor dat we de krachten op het gebied van visserij technische kennis kunnen bundelen en onze markten kunnen versterken en verbreden. We worden gesteund door een uitgebreide, professionele lokale toeleveringsketen,” zegt Moerkerk.

Transitie
Hybride schepen of schepen met volledig emissieloze aandrijvingen, met aan boord optimaal comfort en daardoor een prettige werkomgeving voor de vissers. Damen Maaskant vult het huidige portfolio aan met schepen die nog minder milieubelastend zijn en die zijn uitgerust volgens de nieuwste standaarden voor comfort en arbeidsomstandigheden.

“Wij zijn actief betrokken bij alle oplossingen die worden ontwikkeld voor een toekomst met minimale uitstoot. Duurzame en emissieloze alternatieven waar wij op willen inzetten zijn elektrificatie en e-fuels, zoals waterstof en methanol,” vertelt Jeroen van den Berg, Commercieel Manager van Damen Maaskant. “We zijn Damen, dus we zijn al gestart. We ontwikkelen momenteel een innovatief zero-emissie vaartuig voor Krijn Verwijs in Yerseke voor de kweek en oogst van mosselen en voor Meromar Seafoods in Harlingen voor de visserij op mesheften.”

In de nieuwe scheepsontwerpen wil Damen Maaskant voortbouwen op de jarenlange ervaring en kennis in de ontwikkeling van vissersschepen. Damen Shipyards heeft technieken en systemen ontwikkeld die zich succesvol hebben bewezen. Denk hierbij aan de voorststuwingssystemen van de Damen e-ferries en de Rotterdamse waterbussen die momenteel worden afgebouwd. De kennis van elektrisch varen biedt voordelen voor standaardisatie in het ontwerp en dit effectief inzetten in andere markten, zoals de schelpdiervisserij. Tegelijkertijd zal de selectie en plaatsing van machines en uitrusting aan boord flexibel zijn, zodat maatwerk altijd mogelijk blijft.