Veel minder zeehonden op de wadden

PIETERBUREN (ANP) – Medewerkers van de Zeehondencreche Pieterburen  en de Universiteit Wageningen hebben bij de eerste observatievlucht  van dit seizoen 1200 gewone zeehonden op de wadden geteld. Vorig  jaar telden zij er in de zelfde periode 3800. Het aantal dieren is  sterk gedaald door het virus dat vorig jaar onder de  zeehondenpopulatie heeft huisgehouden. 


,,Het valt ons erg tegen”, zei Lenie ‘t Hart, directeur van de  Zeehondencreche Pieterburen woensdag. ,,De meldingen van onze  veldwaarnemers waren al verontrustend. Vorig jaar was natuurlijk  een rampjaar met de virusuitbraak die resulteerde in 2500  geregistreerde dode zeehonden. Je hoopt toch dat meer dieren het  virus hebben overleefd, maar dit geeft een heel ander beeld.”  Naast de gewone zeehonden is ook een groep van ongeveer 250 grijze  zeehonden geregistreerd. Die leven vooral op de permanent droge  zandplaten tussen Vlieland en Terschelling. Het zijn de dieren die  zichtbaar zijn vanaf de veerboten van en naar de waddeneilanden. 


De observatievlucht is een momentopname. Het aantal zeehonden in  de Waddenzee wisselt met de seizoenen. In de winter foerageren veel  dieren in de Noordzee. In het voorjaar komen ze naar de zandbanken  van de Waddenzee. De vrouwtjes onder meer om jongen te werpen en te  zogen. 

Bron: ANP – Waterland.net, 01-06-2003;