Verbetering van Zeedijken klaar

In deze maand zal de verbetering van de Zeedijken (Arkemheense Zeedijk bij Nijkerk en de Oostdijk bij Spakenburg) klaar zijn.

Deze week werd het laatste schip met stenen gelost. Aannemerscombinatie GMB/Oldenkamp is dit voorjaar begonnen en hebben inmiddels ruim 80.000 ton stenen en 40.000 kubieke meter klei aangevoerd. De buitenzijde van de Zeedijken hebben een steunberm gekregen van een dikke laag stenen, met daaroverheen klei. Daarop moet gras gaan groeien. Een goede grasmat houdt de klei vast, waardoor de dijk nog steviger wordt. Ook aan de binnenzijde zijn op een deel van de Zeedijken steunbermen aangelegd.
Voorafgaand aan de dijkverbetering is riet langs de oevers van de dijken verwijderd. Om dit te compenseren zijn op verschillende plekken rietvelden aangelegd. Inmiddels komt daar alweer riet op, en in het voorjaar wordt ook nog extra riet aangeplant.

Tweede traject
De verbetering van de Zeedijken is het tweede traject in het project Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem, dat wordt afgerond. Eerder al, in 2014,  werd de Grebbeliniedijk opgeleverd. Ook twee belangrijke kunstwerken zijn afgelopen jaar verbeterd: de Wielse Sluis bij Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk en de Laakse duiker, op de grens van de Arkemheense Zeedijk en Oostdijk.

Meer… Waterschap Vallei en Veluwe