Zwemwater niet echt schoon, zegt ANWB

DEN HAAG-,,Het is jammer dat de ANWB moet uitleggen wat Brussel fout doet”, meent woordvoerder Ad Vonk. Hij doelt op de Brusselse berichtgeving waarin wordt beweerd dat het Nederlands zwemwater wel schoon is. De ANWB blijft er bij dat het de goede kant op gaat, maar dat het water nog niet in orde is.

Volgens de Europese Commissie scoort Nederland 100 procent voor wat betreft het zwemwater langs de kust. Daarvan is volgens de ANWB geen sprake. De verwarring is ontstaan omdat Brussel richtlijnen uit 1976 hanteert. Nieuwe regels zijn in de maak, maar die laten op zich wachten.

Meetmethode
Vonk legt het verschil uit. ,,Nee, onze beweringen over de kwaliteit van het zwemwater staan niet haaks op die van Brussel. Onze meetmethode gaat gewoon veel verder. Het grootste verschil zit in het feit dat wij de aanwezigheid van faecale streptokokken als uitgangspunt nemen. Dat is een gevaarlijke bacterie waar de zwemmers ziek van kunnen worden.” De bacteriën zijn afkomstig uit uitwerpselen. Die komen in het zeewater onder anderen door riooloverstort.

Bron: Noordhollands Dagblad, 08-06-2003;